Gradina insorita sau gradina umbroasa?

 Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?

De raspunsul la aceasta intrebare vor depinde tipurile de plante pe care le veti alege sa le cultivati. Trebuie sa stabiliti cu exactitate care zone din curtea dumneavoastra primesc soare din plin si care tind sa fie mai umbrite. Notati-va cu atentie timpii stabiliti pentru fiecare regim de iluminare.

Incercati sa selectati plantele care se potrivesc intocmai cu conditiile din gradina dumneavoastra. Cantitatea de soare pe care o primeste o portiune de gradina o vom masura in ore de iluminare si are importanta deosebita in viitoarea dezvoltare a plantelor.

Iata mai jos o lista cu plantele pe care va sfatuim sa le cultivati, in functie de cat de insorita este zona de gradina:

Soarele plin, intre 8 si 12 ore pe zi, este benefic pentru urmatoarele plante:

- muscate;

- galbenele;

- carciumarese;

- crizanteme;

- Geranium;

- Echinacea sau floarea con;

Pentru soare partial, intre 4 si 8 ore pe zi, sunt indicate plantele:

- begonie;

- dalie;

- Aster;

- panselute;

- salvie;

- petunie;

- brumarele;

- gura-leului;

- dracaena Spike;

- iedera;

Pentru zonele cu umbra partiala, unde soarele persista intre 2 si 4 ore pe zi, va recomandam:

- Rhododendron;

- Dicentra spectabilis, cunoscuta si ca "masina lui Venus", "inimi sangerande" sau floarea lira;

Pentru spatiile in care soarele nu isi face aparitia cel mai bine se vor dezvolta:

- miozotis sau floarea de nu-ma-uita;

- urzica moarta;

- azalee;

- camelii;

- ferigi;

- anemone;

- Impatiens sau "Sporul casei";

Cerintele de lumina sunt demne de a fi luate in considerare, de ele depinzand dezvoltarea armonioasa a plantelor dumneavoastra.

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina

    Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.

  • Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina

    Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina

    Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.


Warning: fopen(cache/824ab21fdc3ab036fd143e4e26bbd6c4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139