Gradina Rikugien, Tokyo
Gradina Rikugien este unul dintre cele mai celebre si vizitate obiective din zona metropolitana a orasului Tokyo. Paradisul verde a luat nastere intre anii 1695 si 1702 cu scopul de a exprima plastic sase elemente ale poeziei antice Waka.
Aceasta a avut intotdeauna un rol important fiind o adevarat sursa de inspiratie pentru design-ul gradinilor japoneze. Rikugien adaposteste circa 36.000 arbori de diferite tipuri care creeaza o atmosfera perfecta pentru relaxare.
Fondatori au fost doi maestri ai gradinaritului, Tsunayoshi ?i Yanagisawa, care au reusit sa obtina mai mult decat un simplu spatiu destinat recrearii, o adevarata capodopera. Echilibrul launtric nu poate fi dobandit decat prin armonizarea elementelor naturii si fiecare componenta a fost reprezentata miniatural in gradina Rikugien.
Astfel, locul central este ocupat de un iaz. Daca va plimbati in jurul acestuia in sensul acelor de ceasornic veti intalni mai intai Ceainaria Takimi, imediat langa un parau, mai apoi Ceainaria Fukiage. Ceva mai modesta, dar plina de farmec este Ceainaria de lemn Tsutusuji, cunoscuta ca un loc ideal pentru popas. Pentru a strabate in tihna aleile si potecile sale aveti nevoie de circa o ora.
Gradina Rikugien a fost donata in anul 1938 de familia Iwasaki orasului Tokyo, pentru ca la jumatatea secolului XX sa-i fie recunoscuta oficial valoarea si importanta culturala.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
-
Trandafirul Yellow Meilove, mai mult galben solar in orice gradina
Soi de origine franceza de trandafir floribunda, Yellow Meilove atrage atentia prin coloritul bobocilor sai mari, un galben solar, deschis, intens, care va lumina si infrumuseta orice gradina sau parc.
-
Cum puteti folosi resturile din bucatarie in gradina
Cojile de ou ajung invariabil sa fie aruncate, dar pot fi utilizate in gradina pentru a oferi pamantului un plus atat de necesar de calciu, fie ingropate in sol in apropiere de flori, legume sau arbusti, fie tinand cojile in apa si folosind apoi lichidul pentru a stropi gradina.
-
Trucuri si idei pentru gradina
Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.
-
Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina
Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.