Flori in ghiveci - liliacul japonez

plante apartament

Skimmia japonica sau liliacul japonez

 

 

Denumire stiintifica: Skimmia japonica (sinonim cu Skimmia reevesiana)

Cuvantul skimmia vine de la numele unui fruct, in limba japoneza.

Familie: Rutaceae

Origine: Japonia, China si Corea

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu frunzis persistent si port de arbust, Skimia japonica a cucerit in ultimii ani tot mai mult teren in categoria plantelor de apartament din Romania.

Frunzele pieloase, oval-lanceolate, de culoare verde inchis, formeaza in varful ramurilor o rozeta in centrul careia apar ciorchini de flori parfumate, albe. Interesant este ca, inainte de deschidere, la exterior ciorchinii pot fi albi sau roz. Planta contine o substanta aromata ce poate fi simtita prin strivirea oricarei parti a sa (frunza, floare sau fruct).

 

Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul lunilor aprilie si mai, dupa care incep sa se formeze fructele, sub forma de bace mici, de culoare rosie. Acestea persista pe ramuri din septembrie pana in primavara, oferind plantei pe toata perioada rece un aspect decorativ deosebit.

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Desi specia provine din Asia, datorita faptului ca nu este prea pretentioasa in privinta conditiilor de crestere, aceasta s-a aclimatizat relativ usor si la noi in tara.

 

Apreciaza lumina abundenta, dar vara trebuie ferita de razele directe ale soarelui. In lunile caniculare, o locatie aflata in semiumbra, este de preferat uneia cu expunere solara directa.

Desi rezista atat la temperaturi ridicate cat si la frigul iernii, Skimmia japonica se dezvolta bine in conditii de temperatura moderata, limitele ideale fiind intre 20 si 24 de grade Celsius.

Tolereaza bine uscaciunea aerului din apartamentele noastre, dar umiditatea relativa de 50-60% le este in mod vadit favorabila.

Substratul potrivit este un pamant de flori bogat in humus cu un drenaj foarte bun, planta nesuportand umiditatea ridicata prelungita la nivelul radacinilor.

Fertilizarea se efectueaza din mai pana in octombrie, prin aplicarea de ingrasaminte echilibrate pentru plante cu flori, la fiecare 3-4 saptamani. O perioada de pauza in lunile cu caldura excedentara constituie o necesitate si nu doar o recomandare.

 

Inmultirea plantei este relativ facila, realizandu-se cu precadere prin butasirea lastarilor terminali semi-lemnificati, in lunile septembrie si octombrie. O alta metoda practicata tot in perioada de toamna, o reprezinta semanarea semintelor plantei in conditii de temperatura si umiditate ridicata.

 

Sfaturi speciale: Avand in vedere faptul ca Skimmia japonica este o planta unisexuat dioica, pentru obtinerea fructelor sunt necesare doua plante diferite: una cu flori de sex femeiesc si una cu flori de sex barbatesc.

Planta isi poate pastra aspectul de arbust de apartament si forma compacta prin taieri periodice ale coroanei.

 

Alte specii: S.anquetilia, S.arborescens, S.laureola

Varietati ale speciei Skimmia japonica: Emerald King, Fragrans, Rubella, Ruby Dome, White Gerpa, Veitchii, Ruby King.

 

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • GradinaMea in luna ianuarie – sfaturi generale

    Perioada minunata si plina de farmec a Craciunului a luat sfarsit, iar daca am imbodobit un brad natural plantat in ghiveci

  • Maslinul

    Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste

  • Flori in ghiveci. Muscate.

    Muscata a fost apreciata in mod deosebit de-a lungul timpului. Si astazi, in vasta oferta de plante, muscata este preferata.

  • Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

    Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

  • Decor interior. Flori in ghiveci.

    Nu e usor sa alegi din multimea de varietati si exemplare incarcate de flori, in diverse forme si culori. Cele mai atractive si cu siguranta mai cautate sunt plantele de interior cu flori parfumate.


Warning: fopen(cache/512274831a0bcafc9e4cad22067902d5) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139