Decor interior. Flori in ghiveci.

imagini cu flori 

 

Nu e usor sa alegi din multimea de varietati si exemplare incarcate de flori, in diverse forme si culori. Cele mai atractive si cu siguranta mai cautate sunt plantele de interior cu flori parfumate. Ele nu doar ca infrumuseteaza spatiul in care sunt asezate, dar la momentul infloririi raspandesc adesea parfumuri exotice, desosebite, menite sa aduca in interioarele in care se afla o doza din raiul locului de origine.

 

 

Gardenia jasminoides, Jasminum, Stephanotis floribunda, Clerodendum philippinum, Hoya, Murraya paniculata, Orhidee si Citrinus sunt doar cateva din speciile cultivate ca plante de apartament, a caror inflorire este o adevarata incantare a simturilor vizuale si olfactive.

 

 

Este important de retinut ca desi la prima vedere par ceva mai dificil de cultivat si intretinut, odata ce ati prins reteta ingrijirii lor, rezultatele nu vor intarzia sa apara. Acest lucru inseamna ca veti avea nu doar plante sanatoase, dar si pline de flori.

 

 

Prima si poate cea mai importanta regula este sa asezati ghivecele de flori in locatii cu lumina intensa. Numai exemplarele care au suficienta lumina vor reusi sa infloreasca. In majoritatea cazurilor este necesar un minim de 4-5 ore de soare dimineata. Plantele au nevoie de lumina directa aproape tot timpul anului. Singura exceptie va fi in lunile de arsita extrema din timpul verii, cand vor trebui umbrite partial, cu o perdea fina, sau indepartate un pic de ferestrele puternic insorite.

 

imagini flori

 

Alti pasi de ingrijire care trebuie urmati sunt: udarea la timp si mai ales asigurarea unei umiditati atmosferice adecvate, pe tot parcursul anului. Toate speciile mentionate mai sus au nevoie in perioadele calde de o atmosfera cu umiditate ridicata si o aerisire foarte buna. Un aer uscat nu va duce doar la uscarea frunzelor ci si la ofilirea florilor, la caderea bobocilor si adesea, la imposibilitatea formarii de noi boboci. In plus, intr-o atmosfera foarte uscata si insuficient ventilata creste riscul atacului diverselor insecte (acarieni, afide etc). Orhideele, Gardenia si Murraya sunt cele mai sensibile la uscaciunea aerului.

 

 

In privinta udarii va trebui sa respectati perioadele de abundenta si de asemeni pe cele de repaus hibernal, precum si ph-ul apei de udare, ce trebuie sa fie usor acid (intre 5, 5 si 6,5).

 

 

Citricele si Gardenia sunt cel mai usor afectate de apa dura, pierzandu-si in timp frunzele datorita fenomenului de cloroza.

 

 

Daca plantele dumneavoastra au fost achizitionate mai demult, vor avea nevoie de inlocuirea substratului cu unul proaspat care sa le asigure necesarul de substante nutritive, pentru cel putin un an. La transplantare veti tine cont de marimea plantei, a coletului de radacini, si mai ales tipul de substrat pe care-l necesita fiecare specie. Retineti ca majoritatea speciilor enumerate solicita soluri usor acide, bogate in mranita, turba acida si pamant de ericacee.

 

 

Pentru a obtine o inflorire bogata, nu uitati de ingrasaminte. Folositi produse de calitate, bogate in potasiu si fosfor, de preferat sub forma lichida, pentru a le putea dilua usor in apa de udare. Respectati dozajul precizat pe ambalaj si aplicati-le doar in perioada de vegetatie.

 

 

Nu in ultimul rand, va trebui sa asigurati fiecarui exemplar temperatura propice pentru crestere si inflorire. Acest lucru presupune respectarea limitelor in care acestea se dezvolta normal si reusesc sa infloreasca. De regula, majorittea plantelor produc flori doar daca au trecut printr-un scurt repaus in timpul iernii, repaus ce necesita conditii de lumina intensa, udare redusa si mai ales racoare, adica o temperatura la care planta inceteaza cresterea vegetativa, dar este ferita de inghet.

 

 

Un mic truc, sau mai bine spus, un ultim sfat de ingrijire: Gardenia, Stephanotis, Citrinus si Murraya nu tolereaza mutarile dese. Din momentul aducerii lor in mediul de locuit, gasiti-le o locatie potrivita cu conditiile de cultivare pe care le necesita si evitati sa le mai mutati de acolo. "Plimbarile" dese le vor face sa-si piarde florile si bobocii si vor intarzia viitoarele infloriri.

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Maslinul

    Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste

  • Flori in ghiveci. Muscate.

    Muscata a fost apreciata in mod deosebit de-a lungul timpului. Si astazi, in vasta oferta de plante, muscata este preferata.

  • Mirodenii in ghiveci

    Ce mirodenii rezista in ghivecele din bucatarie? Cum prind radacini? Cum trebuie sa le ingrijim? Cand le putem consuma?

  • Torenia founieri sau flori gingase in ghiveci

    Planta erbacee, cu port de tufa compacta si crestere joasa, Torenia fournieri se cultiva ca planta de interior. Are frunzele de culoare verde intens, simple, ovale si cu margini crestate. Florile de diverse culori, cu aspect usor tubular, au la exteriorul petalelor nuante ceva mai inchise decat restul corolei, iar interior un ochi galben.

  • Plante de apartament - Lisianthus

    Flori delicate in buchete sau ghiveci. Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de interior. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.


Warning: fopen(cache/924c2c8fb09bd6c9a51bafc8d0ad3192) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139