Plante de apartament - Lisianthus

lisianthus eustoma

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Denumire stiintifica: Eustoma grandiflorum

Denumirea comuna Lisianthus vine de la cuvinte grecesti "lysis" (eliberare, desprindere) si "anthos" (floare).

Familiee: Gentianaceae

Origine: Mexic, Centrul si Sudul continentului american.

 

 

 

Aspect si prezentare: Lisianthus se cultiva atat pentru obtinerera de flori taiate, folosite in alcatuirea buchetelor, cat si in ghiveci ca planta de apartament.

Este o erbacee anuala ce poate creste pana la 50 - 60 cm, cu frunze oval-lanceolate, usor ascutite si suculente, ce au aspect mat si culoare verde-albastruie. Este indragita mai ales pentru florile sale de lunga durata si pentru diversitatea culorilor si a combinatiilor de nuante in care se prezinta (alb, roz, galben si nenumarate tonuri de mov).

Floarea in sine este alcatuita din 4 petale largi si delicat dantelate, ce pot fi intr-o singura culoare sau in combinatie de doua, una din ele fiind de obicel albul. Exista si hibrizi cu flori duble, fapt ce le face mai atractive decat surorile lor ce au cupe simple.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire:  initial cultivata pentru obtinerea de flori taiate, introducerea ei ca planta de ghiveci, incercandu-se abia in 1980. Un lucru important ce trebuie mentionat inca de la inceput este acela ca planta ridica pretentii mari, cultivarea ei nefiind deloc facila.

 

 

 

Lumina: Pentru a inflori, are nevoie de cateva ore bune de soare dimineata, lipsa luminii sau insuficienta ei, reduce substantial numarul bobocilor si calitatea infloririi.

Temperatura medie de cultivare se situeaza intre 20 si 24 de grade C, peste aceste limite planta poate intra in repaus sau se poate ofili si usca.

Udarea reprezinta una din conditiile in privinta carora lisianthus nu suporta abateri.

Din momentul formarii primelor 2 perechi de frunze, planta necesita udari periodice abundente si repetate, astfel incat pamantul sa nu fie lasat se se usuce niciodata.

Substratul ideal pentru lisianthus trebuie sa contina pamant bogat de gradina sau compost pe baza de mranita in amestec cu turba fibroasa si nisip.

Porozitatea substratului reprezinta nu doar un atu pentru planta, cat mai degraba un factor imperios necesar pentru asigurarea unui drenaj adecvat, care sa-i furnizeze suficienta apa, dar sa nu permita stagnarea surplusului in zona radacinilor.

Un alt aspect asupra caruia lisianthus ridica pretentii il reprezinta ingrasamantul. Spre deosebire de majoritatea plantelor de apartament, acesta necesita fertilizare dupa numai cateva saptamani de la germinarea semintelor, mai precis imediat dupa aparitia celei de-a doua perechi de frunze. Fertilizarea se va efectua cu doze slabe de ingrasamant aplicate saptamanal.

 

 

 

 

Inmultirea la lisianthus se realizeaza prin seminte. Acestea se seamana in lunile februarie si/sau martie, in conditii de caldura si umiditate ridicate, de preferat intr-un propagator asezat la lumina.

Plantulele obtinute, se transplanteaza in in ghivece largi dar putin adanci, numai dupa ce au format minim doua perechi de frunze. Pentru plantarea in gradina, rasadurile se repica in luna mai.

 

Perioada de inflorire are loc in mod normal intre inceputul lui iulie si sfarsitulul lunii octombrie, iar pentru plantele de interior aceasta poate fi decalata, in functie de momentul semanarii si conditiile de ingrijire oferite.

 

Sfaturi speciale: De importanta deosebita in cultivarea eustomei, este asigurarea unui ph aproape neutru in substrat. Valorile normale ale ph-ului pentru aceasta planta trebuie sa se situeze intre 6,5 si 7,0. Un sol prea acid poate inbolnavi si distruge radacinile plantei.

 

Alte specii: E.exaltatum

Varietati ale speciei E.grandiflorum: Heidi blue and white, Forever blue, Aloha deep red, White with pink rim.

 

 

Gradinamea.ro

Februarie 2008

V.S.

Articole asemănătoare

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

    Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

  • Sase plante de apartament usor de ingrijit

    Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

  • Clivia Miniata, un superb crin de apartament

    Sub denumirea stiintifica de Clivia Miniata, crinul de apartament este una din cele mai frumoase plante ce aduce in locuinta o raza de caldura si soare chiar si in zilele ploioase si mohorate.


Warning: fopen(cache/83bbbe457fdac3bbecf1a11cab282451) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139