Maslinul

Maslinul este una din cele mai vechi plante de cultura. Pomisorii tinuti in ghiveci se bucura si radiaza de sanatate daca vara sunt tinuti in aer liber. Despre aceste plante se vorbeste si in Biblie, insa ele sunt amintite si de catre Homer. In spatiul mefitaranean exista culturi intregi de maslini, pomi cu tulpini noduroase si crengi crescute in toate directiile.

Chiar si in ghiveci maslinul poate sa creasca cativa metri, insa cu toate acestea ia forma unui tufis, iar procesul dureaza ceva mai mult. Copacii au vara flori de culoare alb - galbui, iar mai tarziu fructe carnoase: maslinele.

In Africa, in partea tropicala a Asiei si in spatiul mediteranean sunt cunoscute in total in jur de 40 de specii de maslin, dintre care cea mai potrivita pentru ghiveci fiind Olea europaea. Aceasta la randul ei se imparte in 3 subcategorii:maslinul de cultura cu lastari rotunzi si fara tepi, maslinul salbatic (Olea europaea sylvestris) cu ramuri colturoase si pline de spini si Olea europaea africana.

In cazuri ideale maslinii ar trebui sa stea vara pe o terasa mereu insorita sau pe un balcon indreptat in sud si iarna intr-o incapere luminoasa, insa rece, la temperaturi intre 5 si 10 grade. Plantele pot fi crescute intregul ca si plante de interior, insa in acest caz trebuie sa avem grija sa aerisim foarte des incaperea. In cazul in care nu avem spatiu suficient, maslinul isi poate petrece iarna si in pivnita. Aici isi va pierde o mare parte din frunze. Din luna aprilie poate fi scos din nou afara.

Pamantul din ghiveci ar trebui sa fie in permanenta umed, chiar si la temperaturi scazute. Daca uitati vreodata vara sa-l udati nu este o problema atat de mare, insa daca acest lucru se intampla iarna, atunci isi va pierde mare parte din frunze.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/8a08897feb1b451b2a71f5c4b7db8805) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139