Fibrele din fructe si legume
De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.
Potrivit specialistilor avem nevoie in fiecare zi de cel putin 20 de grame de fibre in dieta cotidiana, si daca vom mentine aceasta cantitate minimala vom asigura nu doar o functionare optima a sistemului digestiv, dar si o mai buna activitate cardiaca, vom preveni aparitia unor boli cronice si in timp vom ajunge sa avem mai multa energie si vitalitate. Le gasim in fructe, legume si cereale, si pot fi de doua feluri: solubile si insolubile. Daca cele insolubile ne vor ajuta sa avem un tranzit digestiv cat mai bun, cele solubile sunt utile atat pentru reglarea cantitatii de colesterol din sange, dar si pentru ca aduc mai repede senzatia de satietate, de plin, ajutandu-ne sa nu ne supra-alimentam. Si pentru a intocmi un "meniu" cat mai bogat in vitamine, minerale, substante nutritive si fibre trebuie sa stim ce fructe si legume au o concentratie cat mai mare, si dupa ce consultam un nutritionist sa alegem felurile preferate.
Vreti sa mancati legume si fructe bogate in fibre? Alegeti merele, perele, spanacul, lintea, in loc de dulciuri luati o gustare cu mure sau zmeura, incepeti sa mancati avocado si broccoli (desi nu putini sunt cei carora nu le place gustul), si cel putin fructele este bine sa fie consumate crude si, daca este posibil, proaspete. Cum si excesul de fibre poate fi daunator, facand ca organismul sa nu mai poata sa absoarba anumite substante nutritive, puteti alterna cu fructe si legume cu un continut proportional mediu de fibre, precum bananele si portocalele, fructele de kiwi si smochinele (proaspete sau uscate), folositi mai multa ceapa in salate sau in mancaruri, mancati fasole alba, cartofi dulci - sunt atatea retete interesante - sau fasole verde.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Fructe si legume bogate in magneziu
Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.
-
De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume
Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate
-
Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna
Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.
-
Fructe si legume care fac minuni
Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.
-
Toamna castiga sanatate mancand fructe si legume!
Este usor sa te mentii sanatos in timpul verii, atunci cand gradinile noastre si pietele abunda in fructe si legume proaspete. Este important insa ca dieta noastra sa includa vegetale pe tot parcursul anului pentru a fi feriti de neplacerile care apar in lipsa nutrientilor de care organismul are nevoie.