Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna
Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie adesea de o cura de detoxifiere. Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru cura de detoxifiere si, in paralel, pentru cura de vitamine si minerale care sa te faca sa intri in iarna in forma si plina de vitalitate.
Adopta o dieta sanatoasa! Acesta este primul si cel mai important pas.Consumul in orice cantitate si fara rezerve al fructelor si legumelor de sezon - cu precizarea ca in categorie trebuie sa intre toate acelea care ajung la maturitate in intervalul septembrie-noiembrie, crude sau putin fierte pentru a proteja principiile nutritive. Aici intra strugurii, prunele, merele, perele, gutuile, nucile verzi, dovleacul si castanele si urmatoarele legume: varza, conopida si broccoli, telina, vinete, fasolea si verdeturile, asa numita cultura a doua - spanacul, ceapa verde, ridichile, loboda si salata de toamna.
Pe parcursul procesului de detoxifiere evita produsele de origine animala, dulciurile, cafeaua, fainoasele. Pentru eliminarea toxinelor este bine sa sustinem functia organelor responsabile cu excretia, respectiv ficat, piele, rinichi, colon. Un organism detoxifiat asimileaza mai bine nutrientii si face fata cu succes solicitarilor fizice si psihice.
Beti zilnic cel putin 2l de apa plata sau ceai din plante, sucuri naturale din fructe si legume. Lichidele nu trebuie consumate in graba. De asemenea, somnul trebuie sa fie de aproximativ 8 ore pe noapte. Cura de detoxifiere nu trebuie urmata mai mult de 3 zile. Este indicat sa fie precedata de un consult medical si un set de analize complete.
Detoxifierea nesupravegheata de un medic nu se recomanda persoanelor care sufera de boli grave si in special de boli digestive(ulcere, colite, tumori intestinale, boli renale, pietre de dimensiuni mari la rinichi sau vezica biliara). Persoanele cu probleme grave de sanatate nu vor urma o cura de detoxifiere decat la recomandarea unui medic fitoterapeut si cu avizul medicului specialist. Detoxifierea este interzisa persoanelor cu diabet sau cu alte boli metabolice.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cu ce produse alimentare trebuie sa fim precauti vara?
In perioada sezonului estival, nu trebuie sa tinem cont doar de ceea ce ne face bine ci si de lucrurile care ne-ar putea face rau. Produsele alimentare au dezavantajul ca poseda ambele valente, calitatea pozitiva sau negativa a acestora fiind dictata de anumiti factori externi.
-
Ce trebuie sa stim despre fructoza?
Afirmatia, conform careia zaharul din fructe nu este daunator, mai ales atunci cand dorim sa tinem o dieta stricta, este cat se poate de neadevarata
-
Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?
Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana
-
Ce trebuie sa stim despre piersici?
Din cauza temperaturilor scazute din timpul noptii, uneori chiar foarte reci, o recolta buna de piersici nu prea este posibila la noi in tara
-
Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza
Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.