De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume

1. Spalati foarte bine fructele si legumele si, pe cat posibil, incercati fie sa cumparati sortimente bio, fie sa gasiti un furnizor care nu foloseste substante chimice in culturile sale. Indepartati samburii (ii puteti lasa pe cei de pepene, strugure sau cei din citrice, daca nu sunt foarte mari), coaja portocalelor si lamailor, la fel in cazul unui fruct de papaya sau kiwi, frunzele de morcovi. Un truc pentru a pastra substantele nutritive din partea alba a citricelor este sa radeti cu atentie coaja - pe care o puteti folosi pentru alte preparate - daca doriti, insa cum poate da un usor gust amar puteti sa renuntati si sa le curatati pur si simplu. Rulati frunzele verzi pentru a le pune mai usor in storcator. Puteti folosi fructe si legume congelate, dar este preferabil sa fie cat mai proaspete.  
 
2. Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate. Si daca doriti ca nutrientii sa fie absorbiti mai repede se recomanda sa beti sucul la temperatura camerei si fara sa fi mancat altceva inainte. Iar daca unii specialisti in alimentatie recomanda sa nu adaugati niciun fel de indulcitor, altii va sfatuiesc sa puneti si putina miere bio daca gustul de fructe proaspete vi se pare prea acrisor. Nu pastrati un suc de fructe sau legume la frigider, indiferent de combinatia aleasa, mai mult de 24 de ore. Nu uitati, cu cat sunt mai proaspete cu atat sunt mai bune.  
 
3. O problema este ca sucurile naturale facute din fructe si legume nu au suficiente fibre, asa ca nutritionistii recomanda sa nu inlocuim consumul de fructe cu aceasta optiune poate mai usoara. De exemplu intr-un singur mar avem de pana la 15 ori mai multe fibre decat in sucul de mere, si este o regula valabila pentru toate legumele si fructele. 
 
4. Insa daca aveti nevoie de un regim alimentar cu multi antioxidanti atunci sucurile naturale ar putea fi solutia cea mai simpla si accesibila. Folosind fructe si legume bio veti suplini vitaminele si suplimentele alimentare din farmacii, va veti alimenta cat mai sanatos si totul la domiciliu, singura investitie necesara fiind un storcator de fructe si legume de calitate. 
 
5. Unele retete de sucuri de legume s-ar putea sa nu fie pe placul tuturor, dar sunt recomandate pentru un stil de viata sanatos. Un pahar de suc de broccoli, de exemplu, are multa vitamina C, revitalizeaza si intareste sistemul imunitar (mai ales daca il consumam regulat) si ajuta in special persoanele ce sufera de oboseala cronica sa capete un plus de energie. Dar este la fel de adevarat ca gustul de broccoli nu este pe placul tuturor, si nu este singura leguma mai dificil de introdus in dieta.
 
6. Daca va doriti mai multe proteine in sucuri puteti adauga lapte de migdale (optiune nu doar interesanta dar si delicioasa), unt de arahide, seminte de in (numai daca va place gustul). Incercati sa "completati" gustul si cantitatea de nutrienti cu retete care sa aduca organismului cat mai multe vitamine si minerale, dar si un stil de viata cat mai sanatos. 
 
7. Nu ezitati sa experimentati. Sucul de spanac are multa clorofila si vitamine, dar pentru un plus de gust combinati-l cu suc de morcovi. Frunzele de telina sunt bune pentru organism, insa notele amarui nu sunt pe gustul tuturor, asa ca se potriveste cu mere dulci, morcovi, castraveti. Sunt doar doua sugestii, esential este sa cautati acele combinatii de fructe si legume care va plac si va ofera nutrientii de care aveti nevoie. 
 
8. Chiar daca sunt fructe si legume, aceste sucuri au si calorii, si unele varietati pot fi chiar mult prea bogate pentru cineva care isi doreste sa piarda acele cateva kilograme in plus. Nu uitati sa luati in calcul si acest detaliu esential daca vreti sa slabiti si sa introduceti in regimul alimentar cat mai multe sucuri de fructe si legume.

Foto: absfreepic.com

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Fibrele din fructe si legume

    De ce avem nevoie de fibre in alimentatia zilnica si cum ne poate afecta lipsa lor? Oare consumam prea multe sau prea putine fibre in fiecare zi? Si mai ales care sunt cele mai bune surse, care fructe si legume sunt cele recomandate, pentru a nu apela la solutii de la farmacii sau magazine naturiste.

  • Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna

    Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.

  • Profita de fructele si legumele de vara!

    Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.

  • Aciditatea si consumul de fructe

    Alimentatia vegetariana este apreciata tot mai mult, cu toate acestea se face o distinctie intre consumul de fructe si legume avand in vedere ca fructele au un plus de aciditate in comparatie cu multe dintre legume.


Warning: fopen(cache/64c4f54528ee5711315f6e168c32703b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139