Erythrina crista-galli sau Arborele de coral

 

Denumire stiintifica: Erythrina crista-galli

Denumiri comune: Copacul de coral, Gheare de tigru

Familie: Fabaceae

Origine: Brazilia, Argentina, Uruguay

 

 

 

Aspect si prezentare: Arbust caduc (cu frunze cazatoare), cu trunchi drept si ramuri subtiri, arcuite si inzestrate cu spini, este o adevarata raritate in colectiile exotice de la noi din tara. Frapeaza atat prin aspectul si forma florilor - asemanatoare cu mici fluturi grupati strans in varful ramurilor, dar mai ales prin culoarea lor - rosu corai - foarte stralucitor. Frunzele lungi, de culoare verde, cu aspect pielos, sunt formate din 3 foliole coriacee, dispuse alternativ pe un petiol subtire.

 

 

Ca planta de apartament, crescuta sub forma de arbust pitic de decor, Erythrina crista-galli, necesita urmatoarele conditii de cultivare.

 

 

Lumina: Iubeste spatiile puternic insorite, o pozitionare in apropierea unei ferestre bine luminate, fiind cea mai indicata alegere.

Temperatura preferata de acest arbust se situeaza intre 20 si 26 de grade Celsius, rezistand destul de bine si la cateva grade peste limita maxima. Iarna insa desi are nevoie de repaus la rece, temperatura nu trebuie sa scada sub 6 grade.

Desi tolereaza si perioade de seceta, Arborele de coral apreciaza o udare regulata in timpul vegetatiei, cu o usoara accentuare in timpul perioadei caniculare, chiar la 2-3 zile. In timpul iernii, are nevoie de uscaciune in sol, o udare bilunara fiind considerata adecvata.

Emite ceva pretentii in privinta umiditatii atmosferice, necesitand pulverizarea abundenta a frunzisului atunci cand temperatura depaseste 22 grade Celsius. Aerul uscat duce la caderea frunzelor.

Substratul de cultivare potrivit se constituie din pamant de gradina si mranita de frunze. Un adaos de ingrasaminte naturale constituie un plus in dezvoltarea florilor, fiind foarte apreciat de arbust.

Intrucat consuma rapid substantele nutritive, o data cu transplantarea in pamant proaspat poate fi ajutat cu ingrasamant sub forma de granule cu dispersie lenta. Acestea se vor dizolva si difuza in sol, putin cate putin, la fiecare udare.

 

 

Inmultirea se realizeaza primavara, prin butasirea lastarilor semilemnosi. Operatiunea este relativ dificila, fiind necesara respectarea conditiilor de caldura (cca 22-24 grade Celsius) si umiditate constante, in mediul de propagare. Se mai poate inmulti si din seminte, dar sunt ceva mai greu de procurat.

 

 

Perioada de inflorire se intinde intre lunile iunie si septembrie si se desfasoara in mai multe randuri cu scurte pauze intre ele.

 

 

Sfaturi speciale: Pe timpul iernii, este absolut necesara repausarea la racoare (6-10 grade Celsius) cu reducerea drastica a udarii dar pastrarea unei locatii luminoase. In lipsa acestui repaus hibernal, planta risca sa nu mai infloreasca sau sa produca o inflorire redusa.

In primavara, se recomanda o tundere de corectare a formei coroanei, indepartandu-se ramurile, lungi, rasfirate si inestetice si ajutandu-se astfel palnta sa-si mentina aspect compact si pitic.

 

 

Alte specii si varietati: E. Compacta (varietate pitica de apartament ce nu depaseste 60 cm), E.herbacea.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

  • Milkshake cu unt de arahide si scortisoara

    Un milkshake usor de pregatit acasa, pentru care veti avea nevoie de 2-3 banane bine coapte (tinute la congelator pentru 20 de minute inainte de a fi taiate), unt de arahide cremos, lapte de cocos, putina scortisoara, putina miere sau sirop de artar. Rezultatul? O bautura dulce, aromata, parfumata, perfecta cu putina gheata.

  • Smoothie cu pere si lapte de migdale pentru un sistem imunitar puternic

    O reteta care profita de perele bine coapte, alaturi de scortisoara, ghimbir, miere (sau sirop de artar) si lapte vegetal, ideal un lapte de migdale plin de savoare si gust.

  • Smoothie de toamna cu fructe de padure si cidru

    Folositi fructe de padure congelate si un cidru de buna calitate, iar mierea (sau siropul de artar) adauga acele note dulci, delicioase.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.


Warning: fopen(cache/cad38fcb779d48d2873b1b166b8203f7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139