Cum pastram semintele?
Pentru ca anul urmator sa aveti din nou planta perfecta care v-a incantat anul acesta, strangeti si pastrati semintele plantelor chiar daca puteti sa cumparati de oriunde pachete cu seminte selectionate si ambalate de diverse firme specializate in gradinarit.
Dar mai intai sa stabilim ce fel de seminte pot fi pastrate in conditii optime care sa garanteze calitatea viitoarelor plante. Pentru a avea plante identice cu cele preferate trebuie sa va orientati in principal catre plante care se autopolenizeaza. Acestea vor oferi seminte din care aveti siguranta ca vor iesi plantele dorite.
Exemple din categoria legume sunt mazarea, cicoarea, andivele, laptucile, fasolea si rosiile, iar din categoria flori avem carciumaresele, cleoma sau planta paianjen, degetarul sau degetelul, nalba, nasturelul si latirusul.
In general alegeti plantele cele mai bune de la care sa pastrati semintele. Urmariti ca acestea sa fie rezistente la imbolnaviri si sa fie foarte productive, asa veti avea garantia ca viitoarele plante vor fi la fel de productive.
Prima regula este ca semintele sa fie colectate de la plantele bine uscate, flori uscate sau legume foarte bine coapte. Aveti grija sa le culegeti inainte ca ele sa se imprastie, apoi lasati-le sa se usuce inca putin pana devin maronii.
Le puteti pastra in saculeti de hartie, etichetand fiecare mostra, mentionand varietatea si anul de colectare. Locul de pastrare trebuie sa fie uscat, racoros si intunecos. Este de preferat ca semintele pastrate sa fie utilizate anul imediat urmator.
Pastratul semintelor poate deveni un hobby. Cu atat de multe seminte stranse veti putea realiza si mici obiecte decorative.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina
Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.
-
Coriandrul pentru sanatate
Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.
-
Terapii naturiste cu armurariu
Planta medicinala cunoscuta si sub numele de ciulinul laptelui, armurariul (Silybum marianum) este des intalnit in zonele cu mult soare, calde, iar in tratamentele alternative se folosesc semintele (fructele) pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
-
Esti fan Halloween? Atunci nu risipi semintele de dovleac
Daca tot transformi dovleacul intr-un felinar pentru noaptea de Halloween, ar fi pacat sa nu colectezi semintele in vederea valorificarii. Efortul si timpul pierdut sunt minime, in schimb, benficiile intrec orice asteptari.
-
Semintele. Cum realizam proba de semanat?
Productia de legume nu poate fi corespunzatoare in lipsa unor seminte si rasaduri bune, indiferent de cate masuri agrotenice s-ar aplica.