Cum depinde viata sanatoasa de vitamina B12?


In fiecare zi organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona corespunzator. Sursa de baza o reprezinta alimentele, care trebuie alese nu doar prin prisma calitatilor gustative si olfactive, ci si a rolului lor in schema complexa a nutritiei. Carenta de vitamine si minerale poate provoca afectiuni grave, cum se intampla si in cazul vitaminei B 12.

Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa, gasita in principal in alimente precum carnea, ouale si produsele lactate. De asemenea, se poate preveni deficitul de vitamina B12 consumand regulat drojdie de bere sau varza murata, sub forma de salata. Studii recente au evidentiat faptul ca varza murata este singurul aliment vegetal ce contine vitamina B12.Cu toate acestea, persoanele care, din diferite motive, au renuntat la consumul de produse de origine animala, trebuie sa fie extrem atente la sanatate si, la primele semnale negative, sa se prezinte unui medic de specialitate. Organismul uman nu arata efecte ale deficientei de vitamina B12, decat dupa 5-6 ani, dar in cazuri extreme efectele pot aparea si mai rapid. 

Printre acestea au fost semnalate: senzatia de amorteala in picioare, de furnicaturi, nervozitate, depresie, palpitatii, probleme de memorie si chiar palpitatii ale miocardului. Exista insa si o cauza nenaturala care predispune la deficienta de vitamina B12, aceea fiind administrarea anumitor tipuri de medicamente.  Categorii de medicamente care pot diminua capacitatea organismului de absorbtie a vitaminei B12 sunt: antibioticele, medicamentele impotriva cancerului, anticonvulsivantele, medicamentele anti-guta, antihipertensivele, antiParkinson, antipsihoticele sau anticonceptionalele.

Vitamina B12 ajuta la producerea de celule rosii in sange si la prevenirea anemiei. Vitamina B12 permite celulelor nervoase sa se dezvolte in mod corespunzator. Despre vitamina B12 mai trebuie sa stim ca ajuta la metabolizarea proteinelor, glucidelor si grasimilor. In literatura de specialitatea vitamina B12 mai figureaza sub denumirea de cobalamina, provenind de la “cobalt”, care inseamna “minaral”. Pe masura ce devin mature, celulele rosii au nevoie de informatii furnizate de molecule de ADN. Fara vitamina B12, sinteza de ADN nu mai functioneaza optim. Si nu numai sinteza, ci si informatiile necesare pentru formarea celulelor rosii din sange sunt afectate.

Poate cel mai bogat produs in vitamina B12 este ficatul. O portie de 100g de ficat contine mai mult de 30 micrograme de vitamina B12. Ficatul este un aliment bogat in nutrient, continand multe vitamine si minerale care ajuta la cresterea energiei, musculaturii si la buna functionare a creierului. Se recomanda ca alimentele bogate in vitamina B12 sa nu fie consumate toate la o singura masa, ci impartite pe toata durata zilei.

Sursa foto: marksdailyapple.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C

    Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.

  • Acidul folic si vitamina B12 ar putea preveni nasterea copiilor cu unele defecte

    Sanatatea si siguranta copilului este intaia prioritate a unei mame adevarate. La inceput, grija manifestata pentru sine inseamna de fapt grija pentru copilul pe care il poarta in pantece. Iata de ce alimentatia din timpul sarcinii trebuie sa fie cat se poate mai corecta si “sanatoasa”.

  • De ce este importanta vitamina B12?

    Daca veti vorbi cu un vegetarian riguros despre dieta pe care o respecta, in mod sigur veti auzi de mai multe ori pomenindu-se numele vitaminei B12.

  • Sfaturi pentru o viata lipsita de probleme medicale

    Potrivit celor mai recente studii, pentru a avea o viata sanatoasa cu vizite la medic doar de control, cheia succesului se ascunde in spatele unor cuvinte precum echilibru, moderatie si varietate.


Warning: fopen(cache/af58886fa9cff13839be6e53554edd9c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139