De ce este importanta vitamina B12?
Daca veti vorbi cu un vegetarian riguros despre dieta pe care o respecta, in mod sigur veti auzi de mai multe ori pomenindu-se numele vitaminei B12. Persoanele care nu consuma produse de origine animala sunt preocupate in mod constant de obtinerea nutrientului in cantitati suficiente organismului.
De unde se naste interesul sporit pentru ea cand avem la dispozitie o multime de alte vitamine?
Desigur, particularitatile care o fac de neinlocuit si rolul pe care il are in organismul uman. Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent. Ea este implicata in numeroase functii somatice, inclusiv in formarea globulelor rosii din sange, in sinteza proteinelor, in digestie, si producerea anumitor neurotransmitatori.
Reiese ca deficitul sau atrage dupa sine anemia, pierderea densitatii osoase, tulburari neurologice, degenerarea coloanei vertebrale, tulburari digestive si umflarea ficatului. Studiile au semnalat existenta unei stranse legaturi intre afectiuni ca dementa si Alzheimer si nivelul scazut de vitamina B12.
Vitamina B12 este produsa in mod natural de microorganismele care se gasesc in cele mai multe animale. Corpul uman produce el insusi aceasta vitamina solubila insa nu in cantitatatea de care are nevoie, astfel ca necesita putin ajutor din exterior. Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea de vita, carnea de pui si de peste, crustaceele si ouale.
Cantitatea zilnica recomandata este foarte mica (circa 2 micrograme/zi) si usor de obtinut, fiind suficient un consum variat de produse de origine animala. Pentru vegetarienii care nu consuma produse lactate, solutia este oferita de suplimentele alimentare precum multivitaminele. In concluzie, nu conteaza ce regim alimentar aveti cat conteaza sa va ingrijiti ca vitamina B12 sa nu lipseasca niciodata.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?
Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.
-
De ce este bine sa mancam telina
O radacinoasa des intalnita in diverse retete culinare, telina este o sursa excelenta de vitamina K, C si A, are putine calorii, hidrateaza si revigoreaza organismul, are multi antioxidanti si este apreciata pentru aroma intensa, usor de recunoscut, a radacinii folosite pentru salate, supe, muraturi, mancaruri.
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
Ce este si cum ajuta pielea untul de shea?
Untul de shea este un produs cosmetic natural obtinut din nucile arborelui karite (shea). Primii care s-au incredintat de multiplele sale avantaje dermatologice au fost locuitorii continentului negru. Astazi, untul de shea este unul dintre ingredientele cu cea mai buna reputatie in domeniu, fiind folosit pe toate meridianele globului.
-
Acidul folic si vitamina B12 ar putea preveni nasterea copiilor cu unele defecte
Sanatatea si siguranta copilului este intaia prioritate a unei mame adevarate. La inceput, grija manifestata pentru sine inseamna de fapt grija pentru copilul pe care il poarta in pantece. Iata de ce alimentatia din timpul sarcinii trebuie sa fie cat se poate mai corecta si “sanatoasa”.