De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?
Folosite in bucatarie pentru anumite deserturi si sosuri pline de savoare exotica, cuisoarele evoca taramuri indepartate si povesti de mult uitate, sunt una din acele mirodenii care schimba radical gustul atunci cand sunt folosite in cantitati mici, transformand adesea o reteta banala intr-o experienta culinara de neuitat.
Dar la fel de bine cuisoarele parfumate pot fi folosite si pentru a pregati un ceai cu gust intens si nebanuite proprietati curative. Reteta este simpla: macinati 5-6 cuisoare intregi pentru o cana de apa (puteti pune mai multe pentru un gust mai puternic), punandu-le impreuna la fiert pe foc mediu. Se la racit dupa ce a fiert cateva minute, se trece prin sita si se bea la temperatura camerei. Daca preferati se poate pune si putina miere, sau ceaiul de cuisoare poate fi amestecat, dupa gust, cu alte ceaiuri medicinale sau ceai verde, ceai de fructe, etc.
Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.
Este recomandata in curele de slabire pentru ca intensifica arderile metabolice, ajuta digestia si da un plus de energie, utila atunci cand pe langa regim facem si sport.
Cuisoarele au surprinzatoare proprietati antiinflamatorii (pe langa gustul aparte), asa ca pot sa reduca riscul aparitiei unor afectiuni ca artrita sau reumatismul, sau cel putin sa reduca intensitatea durerilor si a celorlalte simptome daca boala a aparut deja.
Baut cat mai des, ceaiul de cuisoare mentine sanatatea pielii si a parului, reduce efectele imbatranirii premature si ajuta la detoxifierea mai usoara a organismului. Puteti sa beti ceaiul sau puteti aplica pe zonele cu probleme comprese din tifon imbibate in infuzie. Se lasa sa actioneze 15-20 de minute, apoi zona se spala usor cu apa calduta.
Puteti mesteca 1-2 cuisoare pentru a va improspata respiratia sau puteti bea infuzia, care inlatura respiratia urat mirositoare, reduce placa bacteriana si riscul aparitiei cariilor sau a problemelor gingivale.
Este un ceai recomandat si pentru a intari sistemul imunitar, dar si pentru a vindeca mai repede gripele si racelile, mai ales daca tusim sau avem dureri in gat.
Foto: hippopx.com
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde
Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.
-
Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde
Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.
-
Patru motive pentru care este bine sa bem sucuri de fructe
Aromate, pastrand gustul plin de savoare al fructului preferat, proaspat stoarse din mere, citrice, struguri bine copti (iar lista poate continua), sucurile de fructe sunt bune in orice perioada a anului, si cu rare exceptii sunt recomandate tuturor ca o sursa esentiala de vitamine si nutrienti.
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
Plante medicinale impotriva simptomelor de raceala
Inainte de a apela la ajutorul medicamentelor din farmacii, daca simptomele racelii nu sunt severe, atunci este bine sa incercam si leacurile naturiste