In sezonul cald, consumul de legume si fructe proaspete aduce beneficii multiple organismului nostru. Cu totii consumam vara multe legume si fructe.
Cand vine sezonul rece, alimentatia se schimba si neglijam fructele si legumele, majoritatea oamenilor preferand sa consume carnuri si mancaruri bogate in grasimi.
Un studiu realizat in domeniul de nutritie al Sanatatii Publice pe o perioada de sapte ani, studiu la care au participat persoane cu varste cuprinse intre 35 si 75 de ani, arata ca cele mai multe persoane mananca zilnic legume si fructe doar in perioada verii.
De cealalta parte, cei care au consumat fructe si legume tot anul, indiferent de anotimp, au fost mai sanatosi si totodata au beneficiat de un adevarat scut impotriva bolilor cardiace si cancerului.
Care sunt cele mai sanatoase alimente recomandate pentru a fi consumate toamna?
Avocado
Este o excelenta sursa de grasimi mononesaturate sanatoase, acid oleic care scade nivelul colesterolului si s-a dovedit totodata ca este si un important factor ce lupta impotriva unor forme de cancer. Bogat si in luteina carotenoidelor si vitamina E, acesta inhiba dezvoltarea cancerului de prostata.
Prazul
Creste nivelul colesterolului bun, lupta impotriva cancerului de prostata si colon si stabilizeaza nivelul de zahar din sange.
Varza de Bruxelles
Are un continut bogat de fitochimicale anti-cancer si are proprietatea de a oferi pielii un aspect placut. Protejeaza sistemul imunitar, vindeca poliartrita reumatoida si mentine colonul sanatos.
Kiwi
Contine o multime de antioxidanti si fitonutrienti care au rolul de a proteja structura ADN-ului. Contribuie la controlul zaharului din sange, apara inima si colonul, combate astmul si degenerarea maculara, putand astfel sa micsoreze riscul de formare a cheagurilor de sange.
Fasolea verde
Are un continut ridicat de vitamina K, este benefica pentru sanatatea oaselor si contine nutrienti antiinflamatori ce pot diminua severitatea bolilor precum astmul, osteoartrita si artrita reumatoida. Fasolea verde are totodata in componenta si substante ce protejeaza inima, previne cancerul de colon, contribuie la tonifierea sistemului imunitar si confera pielii un aspect placut.
Broccoli
Este considerat un luptator puternic impotriva cancerului si bolilor de inima. Previne cataracta, ajuta la construirea unor oase puternice, apara organismul impotriva ulcerelor, poliartritei reumatoide si este un stimulator al sistemului imunitar.
Vinetele
Contin fitonutrienti care au activitati antioxidante. Astfel esle previn cancerul, sunt antimicrobiene, anti-virale si reduc nivelul colesterolului. Vinetele sunt bune pentru inima deoarece au un fitonutrient numit nasunin care este un antioxidant puternic ce elimina radicalii liberi. S-a mai demonstrat ca nasuninul protejeaza membranele celulare sa nu se deterioreze.
Spanacul
Cercetatorii au descoperit ca are cel putin 13 compusi diferiti de flavonoide care functioneaza ca antioxidanti si ca agenti anti-cancerosi. Contine multa vitamina K ce protejeaza oasele.
Actioneaza impotriva bolilor oculare cauzate de varsta (degenerescenta maculara si cataracta) si imbunatateste functiile inimii. De asemenea contine multe elemente nutritive antiinflamatorii si poate ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ.
Cartofii dulci
Sunt mai hranitori decat ceilalti cartofi. Sunt bogati in elemente nutritive antioxidante, antiinflamatoare si sunt clasificati ca fiind o mancare anti-diabetica. Vitamina A continuta protejeaza organismul de emfizem.
Merele
Previn pietrele la rinichi, cancerul de san si colon, contribuie la scaderea colesterolului rau in timp ce il creste pe cel bun. Studiile au aratat ca un consum de doua mere pe saptamana reduce riscul de a ne imbolnavi de astm si diabet de tip 2, sustinand totodata si sanatatea pulmonara.
Perele
Contin antioxidanti care ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi. Sustin sanatatea cardiaca si ofera protectie contra degenerescentei maculare. Perele, fiind fructe hipoalergenice - care nu sunt de natura sa cauzeze reactii alergice - sunt recomandate si pentru sugari.
Pentru a ne pastra sanatatea si o stare buna in fiecare zi, este necesar sa consumam cat mai multe fructe si legume.