Coleslaw, salata traditionala americana
Coleslaw este salata care insoteste meniurile servite in orice fast-food din lume. Frecventa sa este atat de mare incat poporul american a ajuns sa o numere printre “mancarurile nationale”, in ciuda faptului ca denumirea vadeste originile europene, mai precis olandeze. Coleslaw in traducere inseamna “salata de varza” , tocmai ce este in esenta!
Specificul sau este dat de intrebuintarea maionezei (sau laptelui batut in unele varietati) in combinatie cu condimente si otet. Exista o multitudine de variante de a prepara salata Coleslaw, diferente ce constau fie in inlocuirea catorva ingrediente, fie in intrebuintarea altora langa cele obisnuite, cum ar fi varza rosie, ardeiul, ceapa, branza rasa, ananasul sau merele.
In Statele Unite salata Coleslaw se prepara cu lapte batut sau cu orice inlocuitor pentru maioneza (de pilda ketchup si otet), daca aceasta nu este pe gustul oamenilor, si morcov. Varza poate fi taiata in benzi subtiri sau patratele mici. Retine ca, cu cat aceasta e mai fina, cu atat salata rezultata va fi mai apoasa. In plus, nu trebuie sa adaugi nici un fel de legume zemoasa, ci doar plante radacinoase.
In Regatul Unit, salata contine aproape intotdeauna morcov si ceapa in plus fata de varza. Unele retete include fructe cu coaja lemnoasa, cum ar fi nucile si fructele deshidratare. Coleslaw constituie o aparitie recenta in industria alimentara din punct de vedere conceptual, dar originile sale coboara cel putin pana in Antichitate.
Ingrediente
1 kg varza alba, 1 morcov, 1 ardei gras, 1 ceapa mica, 100 ml otet de vin, 250 g maioneza, 2 lingurite zahar, sare, piper
Cum se prepara?
Taie varza fasii subtiri, da morcovul pe razatoare, feliaza ceapa solzisori si taie ardeiul gras julien. Amesteca totul intr-un castron impreuna cu o lingurita de sare si una de piper.
Adauga un sos facut din maioneza, otet si zahar apoi amesteca bine. Pentru ca legumele sa se mai inmoaie si sa absoarba aromele pune bolul la frigider circa o ora. Salata Coleslaw serveste perfect in calitate de garnitura.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata de toamna cu mere, nuci si branza
O gustare cu mere bine coapte, salata verde, miez de nuca aromat si putin otet balsamic, plina de vitamine si mai ales de savoarea toamnei.
-
Salata de fructe cu mere, nuci si struguri
Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.
-
Salata cu mandarine, ceapa rosie, branza de capra
O reteta pentru o salata in care mandarinele, cu gustul dulce si aromat, intalnesc savoarea unei branze de capra de calitate, ceapa rosie taiata subtire si salata verde proaspata, racoritoare.
-
Salata verde cu portocale, castravete si susan
V-ati plictisit de clasicele salate verzi, aceleasi retete pregatite din nou si din nou? De aceasta data baza va fi o salata verde proaspata, alaturi de felii de castravete si de portocala dulce, suculenta, si cu notele exotice ale susanului
-
Varza rosie in medicina naturista
Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.