Cofeina din jungla: Guarana

Guarana, liana care provine din zona Amazonului, detine o cantitate de cofeina de cinci ori mai mare decat cea care se afla intr-un bob de cafea. De aceea, Guarana este denumita de cele mai multe ori si “liana cu cofeina”, insa si “fructul tineretii”, datorita efectului energizant pe care il produce.

In lumea moderna, in Europa spre exemplu, Guarana se gaseste sub forma de praf sau de capsule, insa si ca si bautura energizanta este extrem de indragita. Efectele secundare sunt asemanatoare ca in cazul consumului altor alimente cu continut de cofeina.

Praf, ceai sau capsule de Guarana

Fructele plantei Guarana detin in interior semintele foarte amare la gust, care sunt denumite si nuci. Acestea sunt bogate in grasimi si alte substante nutritive, insa detin si o cantitate semnificativa de cofeina.

In timp ce in boabele de cafea cofeina se dezvolta foarte rapid, in cazul semintelor de Guarana procesul necesita timp. Totusi efectul cofeinei din Guarana se simte in organismul uman timp de aproximativ sase ore.

Guarana are puterea de a stapani foamea si setea si in acelasi timp de a mari si intari puterea de concentrare. Cofeina existenta in aceasta planta nu ataca mucoasele stomacului si nu are efecte secundare negative. Insa, in cazul in care este consumata intr-o cantitate mult prea mare, ca orice exces, poate avea repercursiuni precum: probleme cu somnul, dureri de cap, puls foarte ridicat sau chiar lesin.

Sursa foto

A.V.

Articole asemănătoare

  • Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor

    Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.

  • Sos de salata cu ulei de masline, mustar si otet din cidru de mere

    Un sos pentru orice salata verde, proaspata si plina de vitamine, cu note intense fructat-acrisoare date de otetul din cidru, alaturi de un ulei bune de masline, mustar si usturoi.

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cea mai lunga pastaie de fasole verde: in 1996 o singura pastaie dintr-o gradina din Carolina de Nord (SUA) a fost masurata cu atentie. Rezultatul? 121,9 cm.

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Mituri frecvente despre cofeina si cafea

    Multe zvonuri circula pe seama bauturii cu care obisnuim sa ne incepem diminetile, de aceea este important sa deosebim mitul de realitate. Cafeaua, mai cu seama cofeina pe care aceasta o contine, este unul dintre cele mai raspandite droguri din lume.


Warning: fopen(cache/675a4ed22934528d556ca3ef8f41a6a7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139