Condimentele si secretele lor

Statistic piperul negru ar reprezenta astazi aproximativ o cincime din comertul international de condimente, insa este departe de epoca in care ajungea sa fie platit cu greutatea sa in aur, fiind destinat doar nobililor foarte instariti si caselor regale si imperiale. Cel mai mare importator al acestui condiment raman Statele Unite ale Americii, si cei mai importanti producatori sunt India, Brazilia, Indonezia si Vietnamul. Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente. 
 
Chimionul are o aroma puternica, usor de recunoscut, si daca unii il prefera altor condimente altii nu vor nici macar sa ii simta mirosul, insa dincolo de preferintele culinare este foarte util in terapiile alternative. Uleiurile esentiale de chimion au efect antibacterian, usureaza procesul digestiv, pot fi folosite pentru indepartarea anemiei si oboselii cronice, au un usor efect diuretic si sunt recomandate in curele de detoxifiere a intregului organism. 
 
Este foarte populara si multe specialitati de cofetarie nu ar putea exista fara ea, dar stiati ca vanilia naturala este cel mai consumat condiment, cea mai scumpa dupa sofran si daca la prima vedere cu un gust simplu si usor de recunoscut este si una dintre aromele cele mai complexe.  Si nu uitati ca sofranul este in continuare cel mai scump, in principal pentru ca trebuie cules manual, fiind extras din plantele de crocus sativus. Este nevoie de aproximativ 100 de flori pentru un singur gram de sofran.  
 
Ati incercat retete care includ si exoticele cuisoare? Cu forma pe care o recunosti imediat si mirosul intens, culoare puternica si o aroma ce pare sa le puna in umbra pe celelalte chiar si cand folosim putine sunt o alegere adesea indrazneata, dar care poate schimba radical in bine chiar si o reteta mai putin inspirata. Daca va place aroma de cuisoare trebuie sa stiti ca principalul "vinovat" este eugenolul, un ulei volatil ce are si proprietati antiinflamatoare si antioxidante, asa ca le puteti folosi si intr-un tratament naturist. 
 
Folosim in fiecare zi sarea in bucatarie, dar stim cat de importanta a fost ea inca din Antichitate? Chiar si cuvantul "salariu" isi are originile in latinescul "salarium", care insemna "sare". Una dintre posibilile explicatii, potrivit istoricilor, este ca soldatii romani ar fi primit o suma de bani special pentru acest condiment, sau pur si simplu si-l puteau procura in schimbul soldei. Oricare ar fi fost motivul termenul a ramas si s-a impus in timp.   
 
Scortisoara astazi atat de intalnita in deserturi, biscuiti sau turta dulce (care pare sa nu aiba niciun gust fara acest condiment) are o indelungata si fascinanta istorie, si in Evul Mediu era o adevarata comoara in Europa, foarte scumpa si greu de gasit, iar doar cei foarte bogati si-o permiteau. Era dificil sa o transporti, uneori chiar mai greu sa o gasesti, si se povesteste ca exploratorii care au descoperit teritoriul Americii, bucurosi ca au la dispozitie un spatiu misterios atat de vast, aveau sa fie dezamagiti sa descopere ca acolo nu se gaseau vaste plantatii de arbori de scortisoara. Folosindu-si temuta forta, Portugalia va fi tara care va controla multa vreme comertul cu mult-doritul condiment, dupa ce reusise sa ocupe Ceylonul (astazi Sri Lanka), unde se gaseau numerosi arbori. Abia in secolul XIX acest monopol avea sa fie distrus pe masura ce plantatiile se extindeau, iar scortisoara, altadata platita cu mult aur, a inceput sa fie tot mai populara si accesibila.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • 17 plante recomandate pentru acasa si locul de munca

    Oamenii iubesc plantele din varii motive dar, in general, pe primul plan sunt mirosul, culoarea, forma si functia lor decorativa. Ultimele studii ne-au demonstrat, totusi, ca la baza prieteniei dintre om si natura exista relatii mult mai complexe decat s-a crezut.

  • Zambila – intre floare mitologica si cadou de Ziua Indragostitilor

    Florile parfumate ale zambilelor se bucura pe teritoriul Europei, gratie farmecului dar si extinderii lor generoase, de o lunga traditie si un simbolism aparte. Originara din Orientul Mijlociul, zambila (Hyacinthus orientalis) s-a raspandit de timpuriu in toate zonele adiacente Marii Mediterane.

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Simbolismul violetelor

    Departe de a fi pretentioase sub raportul cerintelor, violetele fragile ce ne incanta primavara prin infatisarea si mirosul lor sunt flori care necesita doar o iluminare buna si o temperatura optima.

  • Algele, sanatate si vigoare pentru organism

    Algele si efectele lor benefice pentru sanatate sunt cunoscute pe scara larga de ceva timp si la noi in tara. Sunt comercializate in magazine cu produse naturiste sau in farmacii ca suplimente nutritive.


Warning: fopen(cache/47a9b6bab1e86af4a10b609933ca038c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139