Citricele, de ce sunt necesare iarna?
Citricele sunt fructe originare din partea Asiei de Sud-Est care se invecineaza cu nord-estul Indiei, Myanmar si provincia Yunnan din China. In zilele noastre, totusi, cea mai mare parte a globului se bucura de gustul si proprietatile lor gratie circulatiei marfurilor pe piata internationala. Majoritatea statelor europene, printre care si Romania, se concentreaza pe importul citricelor deoarece indiferent de perioada cand sunt consumate acestea fac bine organismului. Iarna cu atat mai mult.
Lamaile, portocalele, mandarinele si clementinele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor si adultilor in perioada sezonului rece. Medicii nutritionisti sustin ca mandarinele cresc rezistenta organismul impotriva infectiilor si imbunatatesc sistemul inunitar.
Un studiu efectuat la Western University, Londra, a demonstrat ca nobiletina, ingredientul “secret” care se extrage din tangerina, ajuta in prevenirea obezitatii si a diabetului de tip II. Studiul a fost efectuat pe soareci care au fost hraniti cu multe grasimi si zaharuri simple. Primul grup a devenit obez si a prezentat schimbari metabolice ce indicau o crestere a riscului de diabet. Cel de-al doilea, care a beneficiat pe langa aceleasi alimente de un adaos de nobiletina, s-a prezentat la finalul experimentului normal atat din punct de vedere al greutatii cat si ca nivel de insulin si glucoza.
Explicatia cercetatorilor a fost urmatoarea: Nobiletina a contribuit la prevenirea acumularii de depozite de grasime in ficat, stimuland genele implicate in procesul de ardere a grasimilor si inhiband acele gene responsabile cu producerea de grasime. Acum, in perioada anului cand fructele si legumele sunt mai putin disponibile, citricele pot darui un plus de energie si nutrienti.
Portocalele si celelalte citrice se numara printre cele mai bune surse de vitamina C (acid ascorbic). Vitamina C sprijina producerea in organism a colagenului, un compus important in sanatatea tesuturilor, a vaselor de sange, a oaselor, ligamentelor, tendoanelor precum si in recuperarea dupa accidente. In plus, vitamina C este un antioxidant renumit, ceea ce inseamna ca ne poate proteja de efectele radicalilor liberi, responsabili pentru cancer, bolile cardiovasculare si cataracta. Nobiletina este de 10 ori mai eficienta decat un pigment similar care se gaseste in grepfrut, naringenina, se mentioneaza intr-un raport publicat in jurnalul Diabetes.
Medicii nutritionisti sustin ca mandarinele cresc rezistenta impotriva infectiilor si imbunatatesc sistemul imunitar. Datorita continutul bogat in vitamina A, C, E, K si complexul de vitamine B citricele imbunatatesc functiile digestive si detoxifica organismul.
I. C.
Articole asemănătoare
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
Shake simplu de vara, cu lapte de cocos si banana congelata
Shake-ul este o bautura cremoasa si gustoasa, potrivita pentru zilele de vara. O reteta rapida, ieftina si accesibila chiar si celor putin experimentati, este cea cu lapte de cocos si banana congelata. Iata ce ingrediente va sunt necesare pentru o portie
-
Probioticele. Ce sunt si de unde le procuram?
Probioticele sunt bacterii implicate pe tot parcursul existentei noastre in functionarea organismului, insa cel mai mult ne sunt necesare in caz de diaree infectioasa, balonare, constipatie si cand urmam tratament pe baza de antibiotice.
-
De ce ingalbenesc frunzele toamna?
V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.
-
Obtinerea soiurilor noi prin altoire
Activitatea constienta de obtinere a soiurilor prin selectie simpla a fost mai mereu impulsionata chiar de catre natura, prin aparitia intamplatoare de plante cu caracteristici noi.