De ce ingalbenesc frunzele toamna?

V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.

In cele din urma, dupa ani de studii, lumea plantelor si-a dezvaluit si acest mic secret. Frunzele verzi, implicate in procesul de fotosinteza, actioneaza in natura ca niste “fabricute” de nutrienti pentru arborii pe care ii imbraca.

Insa pe masura ce zilele devin mai scurte iar vremea se raceste, dupa incheierea sezonului cald, cantitatea de lumina devine si ea insuficienta. Asa ca plantele recurg temporar la un compromis: isi creeaza provizii si inchid “fabricile” din frunze pana la primavara.

Trecerea de la starea de activitate la cea de dormitare se face treptat, si o recunoastem cu totii dupa pigmentul frunzelor transformat din verde in galben, rosu, portocaliu sau brun. Aceasta diferentiere se face, dupa cum tocmai am spus-o, in functie de anumiti pigmenti regasiti dealtfel si in alte surse din natura (coaja de mar, morcov, etc.).

Daca clorofila este cea care confera nuanta de verde frunzelor, carotenoidele si antocianinele sunt responsabile pentru celelalte nunante. Clorofila absoarbe lumina din zonele rosu-portocaliu si albastru-violet din zona spectrului vizibil. De asemenea, reflecta lumina verde, fapt ce explica de ce noi vedem plantele ca fiind verzi.

Umiditatea solului, la fel ca vremea de afara, influenteaza in mod diferit de la un an la altul culorile toamnei. Un val de caldura si umezeala la sfarsitul anotimpului cald, cu nopti reci, ar trebui sa produca cele mai intense culori. In niciun caz nu trebuie confundat acest proces firesc, anual, cu semnele de boala cauzate de anumiti daunatori.

Acele si furnzele care cad in aceasta perioada nu sunt irosite. Ele se descompun in litiera si reintra in circuitul naturii sub forma mineralelor si a substantelor organice.   

Sursa foto 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • De ce este bine sa mancam telina

    O radacinoasa des intalnita in diverse retete culinare, telina este o sursa excelenta de vitamina K, C si A, are putine calorii, hidrateaza si revigoreaza organismul, are multi antioxidanti si este apreciata pentru aroma intensa, usor de recunoscut, a radacinii folosite pentru salate, supe, muraturi, mancaruri.

  • De ce este bine sa bem ceai negru

    Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.

  • Ce facem cand se ingalbenesc frunzele trandafirilor ?

    Plante deosebit de frumoase, cu un parfum distins ce inspira eleganta, trandafirii sunt minunati pentru a completa aspectul unei gradini. Daca va numarati printre gradinarii care ii iubesc aveti cu siguranta cateva soiuri de care aveti grija cu foarte mare atentie pentru a fi rasplatit cu flori superbe ce au un miros deosebit.

  • De ce isi schimba frunzele culoarea toamna?

    Cu totii admiram spectacolul de culori oferit toamna de frunzele cazatoare ce dau de veste ca iarna se apropie.


Warning: fopen(cache/ab56024bd04ede0565766fce31b02c08) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139