De ce isi schimba frunzele culoarea toamna?
Cu totii admiram spectacolul de culori oferit toamna de frunzele cazatoare ce dau de veste ca iarna se apropie.
Frunzele care devin toamna ruginii am putea spune ca sunt fabricile alimentare ale naturii. Plantele primesc apa din sol prin radacini, iar frunzele capteaza dioxidul de carbon din aer. Cu ajutorul razelor solare apa si dioxidul de carbon sunt transformate in glucoza. Cu ajutorul acesteia plantele se hranesc si se dezvolta.
Procesul de transformare a apei si dioxidului de carbon in glucoza cu ajutorul soarelui se numeste fotosinteza. La realizarea procesului contribuie si o substanta chimica numita clorofila. Ea este cea care ofera plantelor culoarea verde.
Spre sfarsitul verii, inceputul toamnei, zilele devin din ce in ce mai scurte. Astfel copacii simt ca iarna se apropie si incep sa se pregateasca de sosirea iernii.
In anotimpul rece apa si lumina nu sunt suficiente pentru facilitarea procesului numit fotosinteza. Copacii incep in aceasta perioada sa se odihneasca si sa traiasca in continuare cu ajutorul alimentelor stocate pe parcursul verii. Asa zisele fabrici alimentare sunt inchise, clorofila ce coloreaza frunzele. Treptat, dupa disparitia acesteia frunzele capata culoarea ruginie specifica toamnei.
Frunzele artarilor spre exemplu pastreaza o cantitate insemnata de glucoza in compozitie la sosirea toamnei, dupa ce procesul de fotosinteza s-a incheiat. Astfel noptile reci si cele cateva raze de soare care reusesc sa pacaleasca norii sunt ingredientele principale ce transforma culoarea frunzelor acestor copaci intr-un rosu aprins.
Frunzele de stejar capata toamna o culoare maro deoarece acestea stocheaza si deseuri, nu doar glucoza.
Copacii si plantele se pregatesc pentru venirea iernii, oferindu-ne astfel un ultim spectacol colorat pe care il admiram ori de cate ori ne plimbam in mijlocul naturii.
Sursa Foto: 1
Articole asemănătoare
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
Berberis thunbergii Golden Ring
Frunzele mici obovate au initial o nuanta purpurie, mata, cu o bordura subtire de un galben deschis, un efect cromatic interesant care iese usor in evidenta. Interesant este ca acest soi de dracila isi va schimba culoarea in functie de anotimp.
-
De ce ingalbenesc frunzele toamna?
V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.
-
Cum ne mentinem sanatosi in perioada toamnei
Toamna aerul se raceste si devine parca mai proaspat iar frunzele isi schimba cromatica intr-un spectacol ce capata nuante de rosu, portocaliu si auriu.
-
Parcuri cu un aspect de basm toamna
Cand toamna isi intra in drepturi de la o zi la alta si frigul se face simtit tot mai mult plantele si solul fac ultimele pregatiri. Iarna se apropie. Pentru a admira frumusetea naturala oferita de frumosul anotimp tomnatic nu este necesar sa va uitati peste hotare.