Probioticele. Ce sunt si de unde le procuram?
Probioticele sunt bacterii implicate pe tot parcursul existentei noastre in functionarea organismului, insa cel mai mult ne sunt necesare in caz de diaree infectioasa, balonare, constipatie si cand urmam tratament pe baza de antibiotice. Antibioticele nu distrug doar bacteriile patogene, asa cum se stie, ci si pe cele “bune” care alcatuiesc flora intestinala, iar acest lucru trebuie corectat prin alimentatie.
Probioticele se gasesc ca produse medicamentoase si ca aditivi in unele alimente de care vom aminti si noi mai departe, fiind esentiale datorita rolurilor multiple: stimuleaza sistemul imunitar, impiedica dezvoltarea bacteriilor “rele” si sintetizeaza vitamine. In plus, oamenii de stiinta au apreciat ca o dieta bogata in probiotice reprezinta o solutie pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.
Pentru ca probioticele din alimentele aflate la indeamana tuturor sa fie un castig adevarat, trebuie sa fie vii, active, iar numarul lor suficient de sporit in raport cu greutatea produsului. Ultimele cercetari in domeniul alimentar au indicat ca laptele nu ar fi chiar sursa ideala de calciu. Oricare ar fi adevarul, calitatile probiotice ale iaurtului si casului din lapte de capra nu pot fi tagaduite de nimeni.
Tot dintre lactate mai atrage atentia chefirul, realizat tot din lapte de capra dar amestecat cu cereale fermentate. Chefirul furnizeaza lactobacilli si bifidus. Si ciocolata neagra s-ar remarca la acest capitol, avand de 3-4 ori mai multe probiotice decat orice produs derivat din lapte. In ciuda acestui aspect si a gustului delicios, ciocolata neagra nu este permisa sau recomandata nimanui in cantitati mari.
Muraturile fermentate natural si varza acra sunt de asemenea foarte bune, producand o multitudine de culturi sanatoase. Saramura, in primul caz, inlesneste dezvoltarea probioticelor iar varza murata are efect antialergic.
In cele din urma, persoanele care pun mai mult pret pe sanatate decat pe gust ar trebui sa-si indrepte atentia si catre algele verzi, desi sunt poate mai greu de procurat ca celelalte. Acestea se remarca prin continutul sporit de lactobacillus si bifidobacteria.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Fructe si legume pentru o minte sanatoasa
Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.
-
Crinii asiatici Lollypop
Lollypop este un soi de crin asiatic usor de plantat si de intretinut, cu buna rezistenta in timp, flori mari si parfumate, ideal atat pentru gradinarii cu experienta cat si pentru cei care fac primii pasi in acest domeniu.
-
Ce sunt si cum ajuta microelementele?
Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.
-
Tarile dezvoltate investesc in parcurile naturale
V-ati intrebat vreodata care este deosebirea dintre un parc natural si o rezervatie naturala? Ca este vorba de un colt din natura stim cu totii, dar de ce “parc” si de ce “rezervatie”?
-
Ce sunt si la ce folosesc tincturile de plante?
A consuma plante proaspete in scopuri medicinale este un lucru benefic in esenta, dar nu intotdeauna posibil. In primul rand, fiindca este cu neputinta sa le gasesti oriunde si oricand, mai cu seama in afara