Cinci ciuperci neobisnuite

1. Amanita muscaria
Cand vine vorba de ciupercile otravitoare aceasta pare sa fie imaginea clasica, omniprezenta in ilustratiile din cartile cu povesti sau in jocuri, iar o palarie de un rosu aprins cu pete albe simbolizeaza mereu pericolul. Cunoscuta sub numele de Buretele mustelor, exista si mai multe subspecii avand palaria colorata in galben-portocaliu, cafeniu sau piersica, dar ciuperca cea mai des intalnita este cea cu palaria rosie. Chiar daca este in general considerata ca fiind otravitoare sunt cunoscute proprietatile sale halucinogene, si este atestata utilizarea ei in acest scop in cadrul unor ritualuri magice de populatii din Siberia si nu numai. Interesant este ca aceeasi ciuperca, fiarta in lapte, era folosita ca un eficient insecticid inca din secolul al XIII-lea cand metoda este prima data atestata documentar.

2. Hericium erinaceus


In ciuda aspectului ei, aceasta ciuperca de mari dimensiuni este nu doar o delicatesa culinara, foarte apreciata de cunoscatori, dar este folosita si pentru proprietatile sale curative, fiind des intalnita in padurile din America de Nord sau Asia, dar si in unele zone din Europa.

Folosita in arta culinara pentru gustul sau puternic, cu note de pamant, proaspat si satios, ajuta si la protejarea sistemului nervos, avand si rolul de a intari sistemul imunitar. Sau cel putin asa sustin adeptii medicinii naturiste, care o recomanda pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni. Iar cei care ar ezita sa o incerce pot gasi si extract sub forma de tablete in unele magazine naturiste.

3. Hydnellum pecki


Nu este comestibila, dar aspectul ei o face sa iasa usor in evidenta, contrastul dintre alb si rosul-sangeriu facand-o sa para mai curand o planta extraterestra decat o ciuperca relativ usor de gasit in America de Nord sau Europa.

Interesanta datorita culorilor si formei speciale, cu totul diferita de o ciuperca obisnuita cu piciorus si palarie, aceasta isi pierde din stralucirea intensa a nuantelor pe masura ce exemplarul se maturizeaza, ajungand sa aiba destul de repede o terna culoare cafenie. Atragatoare si bizara cu siguranta, dar din pacate pentru gurmanzi nu si delicioasa.

4. Entoloma hochstetteri


O alta varietate de ciuperci potrivita mai curand intr-o ilustratie pentru un basm sau intr-un desen animat, acest soi ce poate fi intalnit in Noua Zeelanda sau India este frumos, cu un colorit intens, un albastru-azuriu pur, dar foarte toxica si periculoasa pentru sanatate.

 

5. Gyromitra Esculenta
Semanand cu un creier si cu o culoare vinetie sau cafenie, in functie de varsta si lumina, este o ciuperca des intalnita in Romania, unde este cunoscuta si sub numele de zbarciog gras.

Este una dintre primele ciuperci care apar in primavara, relativ usor de gasit la marginea padurilor, dar chiar daca numele ei inseamna in latina “comestibila” nu este un soi recomandat pentru consum, cunoscatorii recomandand sa fie evitat. Asa ca admirati-i aspectul, eventual fotografiati aceasta ciuperca, dar pentru bucatarie folositi alte soiuri, preferabil de cultura daca nu sunteti buni cunoscatori ai soiurilor pe care le intalniti in padure.

Foto: wikipedia.org, pinterest.cz

Articole asemănătoare

  • Sos cremos de ciuperci

    Un sos cu gust intens de ciuperci (ideal este sa folositi ciuperci de padure), cremos si excelent pentru a completa carnea de porc sau de pui, alaturi de o salata de sezon.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci

    De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.

  • Sos cu ciuperci si vin rosu

    Gata in scurt timp, perfect pentru carnea de vita sau porc dar si pentru curcan sau pui, cu gust puternic de ciuperci si note de tanin de la vinul rosu, este un sos bun pentru orice anotimp.

  • Sos de ciuperci cu smantana

    Versatil si aromat, recomandat felurilor din legume fierte sau la cuptor, usor de preparat, este un sos ce are nevoie de ciuperci de calitate, cu gust intens, puternic.

  • Zmeurul Yellow Giant

    Fructele mari si dulci ale acestui tip de zmeur atrag atentia din prima clipa datorita culorii neobisnuite, pentru ca daca au pastrat totusi forma boabelor de zmeura coloritul este un galben deschis, apropiat mai curand de cel al lamaii.


Warning: fopen(cache/3844d8a00f98d12fb7dc80ec664a1ea2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139