Ceaiul de catina. Supliment de vitamine
Catina, miraculosul ginseng romanesc, este o planta din frunzele si fructele careia se obtin medicamente pentru o gama larga de afectiuni. Sunt cunoscute nu mai putin de 7 varietati, dintre care cea mai uzitata poarta numele de Hippophae rhamnoides, sau in limbaj comun, catina alba.
Din frunzele recoltate manual in intervalul august-septembrie, lasate obligatoriu afara vreme de cateva zile la uscat, se obtine un ceai asemanator la parfum cu cel verde. Ceaiul de catina este intrebuintat de bolnavi in artrita, ulcer gastro-intestinal, guta, si la eruptiile cutanate cauzate de boli infectioase, cum ar fi rujeola. De asemenea, acesta poate constitui o sursa veritabila de vitamine si antioxidanti pentru oricine! Cateva vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K etc.
Catina imbunatateste tensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului rau din sange, previne si controleaza bolile vaselor sanguine si stimuleaza functia imunitara a organimului. Fructele de catina sunt utilizate atat in scopuri terapeutice in hipo- si avitaminoze, in anemie si convalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada etc. Se poate utiliza si infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi. Catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.
Ceaiul se obtine astfel:
O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze, se strecoara, se indulceste cu miere, apoi se savureaza. Pentru o aroma si mai deosebita se pot adauga feliute de lamaie. Este un ceai delicios, usor acrisor, care poate inlocui ceasca de cafea din ziua respective.
Sursa foto: 123rf.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.
-
Cocktail cu gin, ceai de menta si ceai verde
Ceaiul de menta rece este racoritor, sanatos, bun pentru cei mari si cei mici, in timp ce o cana de ceai verde ofera corpului vitamine, antioxidanti si previne un numar impresionant de afectiuni. Insa impreuna, cu un gin aromat, stau la baza unui cocktail surprinzator, cu aroma complexa.
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Cinci beneficii aduse de uleiul de catina
Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.
-
Ceaiul de hibiscus, tratament pentru hipertensiune
Numeroase studii au indicat ca ceaiul de hibiscus poate reduce presiunea arteriala precum o fac si tratamentele medicamentoase. Bautura de culoarea rubinului, picanta, este cunoscuta sub numele de Jamaica in Mexic si este un ingredient principal in ceaiul rosu Zinger.