Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale
Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale. Greci, se stie, au fost mari comercianti si consumatori de ulei de masline, insa in alte parti, cum ar fi si teritoriul Romaniei, oamenii foloseau cel mai frecvent untura sau untul. Abia in pragul anului 1900 automatizarea a putut permite raspandirea uleiului de floarea soarelui la un numar mai mare de persoane si de atunci lumea s-a schimbat.
Astazi, uleiurile se obtin dintr-o gama extrem de ridicata de produse vegetale si pentru o sumedenie de scopuri. Unele sunt doar frumos mirositoare, altele sunt pentru uz extern (ingrijirea pielii) pe cand altele, asa cum s-a precizat, pentru uz culinar. Multe persoane care isi doresc sa adopte o dieta echilibrata si sanatoasa nu stiu cum sa dozeze grasimile din alimentatie.
Opiniile specialistilor sunt impartite, ba am putea spune chiar opuse, cand vine vorba de aportul recomandat de grasimi, unii fiind de parere ca trebuie redus pentru a se tine sub control colesterolul, iar ceilalti, ca trebuie crescut pentru a sustine metablosimul. In tot cazul, majoritatea sunt din prima categorie. Doza zilnica necesara variaza in functie de conditiile de mediu si de stilul de viata. Pentru tarile cu climat rece, doza zilnica recomandata este mai mare.
Cinci dintre cele mai bine cotate uleiuri vegetale sunt: uleiul de cocos, uleiul de masline, uleiul de seminte de in, uleiul de avocado, uleiul de rapita. Dupa cum observati, uleiul de floarea soarelui nu a fost numit si nu ar fi nici daca am prelungi clasamentul pana la 10. In ciuda popularitatii sale, uleiul de floarea soarelui nu este cel mai “sanatos” produs din gama sa la care sa apelati, mai ales daca nu este presat la rece. Locul intai ii revine uleiului de cocos, carfe previne afectiunile cardiovasculare, diabetul, obezitatea si atrofierea creierului.
Ulei de masline pe eticheta caruia scrie “extravirgin”, “presat la rece” sau “organic”, are un nivel scazut de aciditate, sustine sanatatea inimii, scade tensiunea arteriala, imbunatateste aspectul pielii si al parului si ajuta digestia. Uleiul de floarea-soarelui nu rezista la 200 de grade, incepe sa fumege, degaja acroleina. Uleiul de palmier si cel de rapita sunt rezistente la temperaturi de 200 de grade si chiar mai ridicate. In schimb, uleiul de masline extravirgin este recomandat doar pentru salate.
Uleiurile vegetale pure se digera foarte repede si contribuie la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K). Compusii fenolici au proprietati antiinflamatorii si anticoagulante, putand creste rata metabolismului. Indiferent de tipul si cantitatea de ulei consumata, pentru ca acesta sa-si pastreze proprietatile biochimice nealterate, trebuie sa il depozitati intr-un loc racoros (la frigider) si cu cat mai putina lumina.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna
Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.
-
Ce trebuie sa stim despre piersici?
Din cauza temperaturilor scazute din timpul noptii, uneori chiar foarte reci, o recolta buna de piersici nu prea este posibila la noi in tara
-
Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza
Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.
-
Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina
Un pamant sanatos si roditor reprezinta intotdeauna premisa pentru plante care se dezvolta frumos si care ne incanta privirea prin frumusetea lor. Trebuie sa luam insa cateva masuri pentru ca pamantul
-
Metoda usoara de a creste rosii mari si gustoase
Ce trebuie sa faceti daca doriti sa cultivati si dumneavoastra rosii ? Probabil etapa cea mai dificila va fi sa alegeti un soi din cele peste 10.000 existente. Bineinteles, ar fi de dorit un soi autohton, fiind deja cunoscut ca rosiile romanesti sunt printre cele mai gustoase.