Ce trebuie sa stim despre pamantul din gradina
Un pamant sanatos si roditor reprezinta intotdeauna premisa pentru plante care se dezvolta frumos si care ne incanta privirea prin frumusetea lor. Trebuie sa luam insa cateva masuri pentru ca pamantul din gradina noastra sa ramana astfel.
Ne dam seama imediat de tipul pamantului daca il tinem cateva clipe in mana si-l analizam. Pamantul ideal pentru plante ofera acestora substantele nutritive de care au nevoie, alimentarea cu minerale, apa si aer. Decisiva este printre altele structura si compozitia lui. In mare putem deosebi urmatoarele tipuri de pamant:
Pamantul nisipos nu este coeziv, humusul se sfarama foarte repede, astfel formandu-se bulgari de pamant, iar argila sau lutul este clar cel mai prost tip de pamant.
Un alt criteriu caruia ar trebui sa-i dam o importanta majora este caracteristica de prelucrare a pamantului. Cu alte cuvinte exista suprafete usoare, cu alte cuvinte nisipoase si permeabile, suprafete medii - calitate relativ buna - si grele (dupa cum spune si numele acestea sunt greu de prelucrat). De asemenea, pamantul se mai clasifica si in functie de valoarea pH-ului sau. Cele mai importante substante din pamant sunt: azotul, potasiul, fosforul si calciul.
Multumita testelor si analizelor care pot fi efectuate, oricine doreste sa-si examineze pamantul poate sa o faca fara niciun fel de problema. Astfel poate vedea ce masuri este nevoie sa ia, ca plantele sa creasca armonios si sa fie roditoare. Spre exemplu, in functie de problema pamantului, poate fi incorporata o anumita cantitate de nisip sau ingrasamant special pentru o mai buna permeabilitate.
In cazul ingrasamantului din scoarta de copac trebuie sa avem in vedere faptul ca acesta contine foarte mult azot. De aceea de foarte multe ori se intampla ca plantele firave, nou aparute, se pot sufoca daca primavara ingrasam pamantul din abundenta. In schimb vara, acest strat de ingrasamant protejeaza pamantul de temperaturile caniculare si-l mentine umed mai mult timp.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Ce trebuie sa stim despre cura de detoxifiere din toamna
Toamna si-a intrat in drepturi, venind cu bogatia de fructe si legume proaspete, dar si cu “alaiul” de virusuri si depresii. Pentru a face fata fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon¸ organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere.
-
Ce trebuie sa stim despre fructoza?
Afirmatia, conform careia zaharul din fructe nu este daunator, mai ales atunci cand dorim sa tinem o dieta stricta, este cat se poate de neadevarata
-
Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?
Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana
-
Ce trebuie sa stim despre piersici?
Din cauza temperaturilor scazute din timpul noptii, uneori chiar foarte reci, o recolta buna de piersici nu prea este posibila la noi in tara
-
Ce trebuie sa stim despre productia alimentelor de baza
Din nefericire in ziua de astazi ne pandesc foarte multe boli extrem de grave, care se formeaza din cauza chimicalelor injectate in alimente. Paradoxal aceste alimente sunt mai accesibile bugetului multora dintre noi, pe cand alimentele BIO, deci cu alte cuvinte cele sanatoase, sunt mult mai scumpe nu la indemana oricui.