Cativa pasi pentru a avea plante sanatoase

 

diefenbachia amoena

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Vedem zilnic atatea plante frumoase, cu un frunzis deosebit si atragator sau pline de flori in forme diferite si in culori stralucitoare. Sunt pretutindeni: afara in parcuri, la birou, in vitrinele micilor magazine si desigur in florarii.

 

 

De cate ori ati intors capul dupa ele sau v-ati lasat privirea sa alunece peste un ghiveci cu o violeta plina de flori ori peste un trandafir chinezesc incarcat de boboci?

Si poate ca le-ati si cumparat uneori - dar sigur au fost cazuri cand ati suspinat, spunand:"La mine sigur nu rezista mult." sau "La mine nu o sa infloreasca la fel de frumos."

 

 

            Ei bine, e timpul sa ganditi pozitiv in aceasta privinta. Toate plantele infloresc frumos daca sunt sanatoase si bine ingrijite. Acestea sunt de fapt doua conditii ce se suprapun, caci plantele sunt sanatoase daca sunt ingrijite corespunzator.

 

 

            O ingrijire corecta presupune respectarea catorva pasi, pornind chiar dupa momentul achizitionarii plantei. Nu e cazul sa mentionam, ca de la bun inceput va trebui sa alegeti o planta sanatoasa, viguroasa, fara urme vizibile ale unei infectii parazitare. Astfel sarcina dumneavoastra va fi mai usoara - doar de a mentine planta sanatoasa.

 

 

Odata ce ati adus planta acasa, trevuie sa va ganditi  ce mediu ii prieste: cata lumina si umiditate atmosferica necesita si cat e de sensibila la curentii de aer. Tinand cont de aceste lucruri, gasiti-i un spatiu potrivit si tineti-o sub urmarire atenta timp de cca 2 saptamani. E foarte posibil ca in aceasta perioada sa ii pice cateva frunze si flori. Nu va ingrijorati. Atata vreme cat fenomenul este minor si nu se prelungeste prea mult, e de inteles, planta manifestandu-si astfel stresul suportat din cauza translocarii de la florarie.

 

 

-Dupa ce planta s-a acomodat cu mediul, verificati daca substratul in care se afla satisface nevoile plantei. Daca ghiveciul e plin de turba, iar planta dvs nu este una preponderent acidofila, e de preferat sa o schimbati cu un amestec proaspat de pamant de flori, turba, mranita de muscate, compost de frunze, nisip, perlit, etc, functie de necesarul specific speciei din care provine.

Efectuati operatiunea de schimbare a substratului, curantandu-i cu grija, pamantul vechi de pe radacini, fara a i le deteriora. Daca este cazul puteti folosi un recipient un pic mai mare decat cel in care a-ti cumparat-o.

 

 

-Tundeti partile uscate si indepartati frunzele sau florile vestejite, pentru a ajuta planta sa redirectioneze seva catre partile tinere si sanatoase, si apoi reasezati ghiveciul in locatia prestabilita.

-Aveti grija sa udati la timp planta, fie pe deasupra ghiveciului, direct pe pamant, fie prin scufundarea lui in apa, respectand cerintele specifice de udare.

-Folositi apa acida pentru plantele cu necesar de pH redus (plantele acidofile) si apa cu pH ridicat pentru celelalte.

-Daca temperatura depaseste 20 de grade Celsius, pulverizati cat mai des frunzisul, evitand stropirea florilor si a bobocilor. Tineti cont ca doar plantele cu frunze lucioase se pulverizeaza. Frunzele pufoase, acoperite de tepi sau perisori - cum sunt cele de violete de camera, gloxinii, streptocarpus, kohlerii, achimenes si cactusi - nu suporta aceasta operatiune. Stropii de apa, pe vreme caniculara pot produce arsura frunzelor iar pe vreme rece si mohorata, duc la putrezirea lor.

 

 

-La intervale egale de timp administrati un ingrasamant specific, avand grija sa nu depasiti doza recomandata.

-Protejati planta de razele directe ale soarelui de vara. Asezati-o in spatele unei perdele sau la o distanta mai mare de ferestrele cu orientare sudica sau sud-vestica.

-Curatati-i, periodic, frunzele de praf. Flositi un burete curat, imbibat cu apa pentru frunzele lucioase sau o pensula curata si uscata, cu pamatuf moale, pentru cele pufoase.

-La interval de cateva zile, rotiti ghiveciul cu cateva grade, pe directia luminii. Acest lucru va ajuta planta sa isi mentina aspectul drept, fara sa se aplece prea mult spre lumina, intr-o singura parte.

-Odata cu racirea vremii, rariti udarea. Iarna, daca planta necesita repausare, asigurati-i conditile specifice de temperatura si lumina.

-La venirea primaverii, asezati-o la caldura si reincepeti progresiv udarea.

-Schimbati substratul, transplantati intr-un ghiveci mai mare sau, acolo unde dimensiunile plantei nu permit acest lucru, surfatati pamantul, adica inlocuiti doar stratul de la suprafata recipientului.

 

Daca veti parcurge toti acesti pasi, planta dumneavoastra va intra cu bine intr-un nou an de vegetatie si cu siguranta va fi mai mare, mai viguroasa si va produce mai multe flori. Mai pe scurt: planta va fi mereu sanatoasa.

 

Aprilie 2008

GradinaMea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Sfaturi pentru o viata lipsita de probleme medicale

    Potrivit celor mai recente studii, pentru a avea o viata sanatoasa cu vizite la medic doar de control, cheia succesului se ascunde in spatele unor cuvinte precum echilibru, moderatie si varietate.

  • Enzimele din fructe, un trend sanatos

    Enzimele din fructe devin tot mai apreciate in randul celor care lupta pentru a avea o viata sanatoasa. Chiar daca atentia spre acest lucru este ceva mai noua, adeptii sunt in continua crestere si rezultatele dietelor care contin pe lista alimentelor sanatoase cat mai multe fructe atrag pana si pe cei mai sceptici.

  • Sfaturi pentru lunile de toamna

    In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.

  • Un par sanatos si stralucitor

    Se pare ca vedetele stiu ce trebuie sa faca pentru a avea un par sanatos si stralucitor. In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi cu privire la ingrijirea naturala a podoabei capilare

  • Intretinerea gradinii primavara

    Inainte de apropierea primaverii trebuie sa incepeti sa va organizati gradina pentru a avea plante sanatoase si frumoase.


Warning: fopen(cache/c525482b387afc3f652dca4d3fac2ccb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139