Cat de sanatos este polenul apicol?
Polenul apicol a intrat mai de curand in arsenalul medical apiterapic, totusi, dupa o fulgeratoare glorie in deceniile III-IV ale secolului trecut acesta a parasit scena pe care a triumfat eclipsand aproape chiar si mierea. Pana astazi, polenul uscat a fost folosit ca singurul reprezentant al polenului apicol insa in viitor se pare ca il vom folosi mai mult pe cel proaspat.
Polenul apicol este un conglomerat de grauncioare divers colorate (majoritatea in nuante de galben-maro), formate din polenul recoltat de albine de la flori, prelucrat si transportat de ele in stup, unde este partial cules de apicultori in colectorul de polen la urdinis (intrarea in stup).
Literatura de specialitate abunda in aprecieri elogioase asupra continutului polenului, mai ales in proteine, dar compozitia lui variaza considerabil de la o specie florala la alta. Din punct de vedere fizic, polenul floral este o pulbere alcatuita din microscopice celule fecundate masculine ce se gasesc stranse in anterele de pe staminele florilor.
Acesta este adunat de albine, amestecat cu miere si cu unele secretii si transformat intr-o pasta care se indeasa intr-un "cosulet" existent pe fiecare dintre piciorusele din spate.
Din punct de vedere chimic, polenul reprezinta o substanta organica foarte complexa, cu o mare variabilitate si o mare diferenta de concentratie a componentelor. S-au identificat peste 50 de substante componente in continutul polenului. Printre acestea sunt 20 din cei 22 aminoacizi cunoscuti, proteine, diverse zaharuri, hormoni, vitamine, enzime, grasimi, saruri minerale, arome si apa (absenta in polenul uscat).
Mentionam ca polenul contine de cinci ori mai multe proteine decat carnea, ceea ce face din el si un valoros aliment concentrat. Dar activitatea biologica a polenului scade cu peste 50% dupa numai 5 ore de la recoltare si dispare in 7-12 luni. Polenul apicol se poate gasi sub trei forme: proaspat, luat din colector in 1-2 ore de la recoltarea de catre albine, uscat, luat din uscator si pasta numita pastura, conservata in celulele fagurilor in care polenul este in mod natural depozitat de catre albine.
Cea mai mare valoare nutritiva o are polenul uscat care nu contine deloc apa, in timp ce valoarea medicinala activa este cea mai mica la acest fel de polen. Polenul cat mai proaspat sau pastura sunt formele cele mai active medicinal.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre
Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.
-
Beneficiile uleiului de masline
Homer numea aceasta locoare “aurul lichid”. Si pe buna dreptate pentru ca uleiul de masline este considerat un ajutor de incredere atat in mentinerea sanatatii cat si in cosmetica iar faptul ca si bebelusii pot consuma ulei de masline este o demostratie la cat de benefic este.
-
Pentru a slabi alegeti varianta simpla sau grea ?
Indiferent cat de pasnica este natura dumneavoastra, cand vine vorba de un trai sanatos trebuie sa va folositi de toate armele pe care le detineti. In lumea ce ne
-
Cat de sanatos este vinul rosu?
Afirmatia conform careia vinul rosu ar fi sanatos este foarte cunoscuta. In ciuda acestui fapt, putem oare sa il consumam fara sa tinem cont de nimic, asa cum se spune uneori?
-
Avocado: o bomba calorica plina de vitamine
Avocado este fructul cu cel mai ridicat continut caloric fiind si printre cel mai nutritiv. In functie de cat de copt este si dupa sortiment acesta contine 30% grasimi mononesaturate. Acestea nu afecteaza colesterolul din organism, ci dimpotriva il reduce.