Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre

Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului. Mancarea este intr-adevar un “combustibil” necesar de la nivel celular pana nivelul individului, dar caruia obisnuim sa ii acordam o prea mica insemnatate in viata de zi cu zi.

In acelasi mod in care unele alimente ingreuneaza sistemul digestiv si pot conduce in timp la probleme de sanatate specifice (obezitate, artrita, boli de inima, cancer etc), altele joaca un rol important de purificare. Din fericire, acestea din urma sunt accesibile oricand tuturor persoanelor care simt nevoia unei schimbari in dieta. 

De ce avem nevoie de detoxifiere?

Detoxifierea, in intelesul de actiune prin care introducem in dieta numai o anumita categorie de alimente considerate “sanatoase”, s-a impus ca necesitate decat tarziu, dupa revolutia industriala. Progresul tehnologic in ramura industriei alimentare s-a materializat, printre altele, si prin introducerea de E-uri, coloranti si conservanti in alimente, si prin rafinarea excesiva a materiei organice brute, lispita in acest mod uneori de orice urma de nutrienti. Totodata, poluarea si contaminarea surselor noastre primare de hrana (apa, pamantul, vegetatia) ne cer ca periodic sa efectuam o detoxifiere a organismului.   

Cu ce ne purificam organismul?

Este cunoscut ca proprietatile miraculoase ale usturoiului au fost valorificate cu mii de ani in urma. Nu intamplator, spun specialistii, fiindca acest aliment purifica sangele si reduce tensiunea arteriala si cantitatea de grasimi “nesanatoase” din sange.  Usturoiul contine sulf, element care ii adauga si mai multe valente curative, cum este de pilda cea antibiotica. De asemenea, usturoiul sporeste fagocitoza, adica abilitatea celulelor albe din sange de a “lupta” impotriva toxinelor. Piperul

Unele studii au indicat ca frunzele de coriandru pot accelera eliminarea mercurului, plumbului si aluminiului din organism. Cand este adaugata in mancare, eventual in locul busuiocului, indiferent de perioada anului, savuroasa planta contribuie si ea la detoxifierea organismului.

Desigur, in acest demers nu pot lipsi nici fructele si legumele proaspete. Legumele principale de detoxifiere sunt: broccoli, conopida, varza, sfecla rosie si anghinarea, cunoscuta pentru purificarea ficatului.  Toate fructele proaspete sunt bine venite cu conditia sa fie consumate intre mese, nu inainte, in timpul sau imediat dupa acestea. Fructele deshidratate deopotriva sunt de luat in seama (stafidele, curmalele etc). 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Tinctura si ceaiul de tintaura in medicina naturista

    Este una dintre plantele medicinale recomandate in principal pentru detoxifierea organismului, dar si pentru diverse tulburari stomacale, afectiunii ale pielii si intoxicatii diverse.

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Cum asociem culturile de legume?

    Legumele au devenit o cerinta de baza pentru alimentatia zilnica, atat vara cat si iarna, iar consumul lor este in continua crestere.

  • Silurul

    Planta face parte din flora spontana a tarii noastre si este considerata semi-parazita fiindca se dezvolta numai in compania altor specii de la care primeste o parte din nutrienti.

  • Retete pentru zilele calduroase. Vinete la cuptor, umplute cu legume

    O reteta cu un gust bogat, care va va incanta simturile de indata ce o veti prepara este cea de vinete la cuptor, umplute cu legume. Vinetele sunt recomandate a se consuma in zilele caniculare, deoarece contin 93 % apa si ajuta la detoxifierea organismului.


Warning: fopen(cache/d396918c34d4808beae02f51dd20fe74) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139