Castigati sanatate consumand smantana
Smantana este un produs format in mod natural la suprafata laptelui nefiert prin actiunea bacteriilor lactice, sau obtinut artificial cu o masina centrifuga speciala.
Smantana este intrebuintata frecvent la prepararea bucatelor, adaugandu-se la urma pentru un aspect imbietor si mai ales pentru a fi pastrat gustul dulce acrisor.
Din punct de vedere nutritional nu se numara printre cele mai apreciate alimente, desi exista o serie de beneficii prea putin luate in seama de care merita sa profitam. Cele 14 mg de calciu furnizate constant asigura sanatatea sistemului osos si previn afectiuni precum osteoporoza. Smantana are in schimb un continut scazut de vitamine (vitmina A, riboflavina, vitamina B) si minerale.
In functie de stadiul in care se afla dieta dumneavoastra bazata pe grasimi veti avea nevoie de o cantitate mai mica sau mai mare de produse care sa va ajute. Continutul de grasimi intr-o portie de smantana este in medie de aproximativ 2,5 g, ceea ce reprezinta 4% din valoarea zilnica recomandata. In cazul alimentelor cumparate din comert, procentul de grasimi se afla usor citind eticheta, fapt care va permite sa tineti o evidenta mai exacta.
In ciuda faptului ca oamenii acorda uneori o importanta prea mare aportului de proteine, trebuie sa amintim ca smantana nu este totusi o componenta de neglijat in dieta de zi cu zi. Servita dimineata la micul dejun, aceasta induce senzatia de satietate pana spre orele amiezii.
Smantana este utilizata cu succes in tratamentele pentru intretinerea pielii, fie ca este inclusa in cadrul unor creme sau ca este aplicata sub forma naturala. Aceasta hidrateaza si curata pielea de impuritati, inlaturand tesutul afectat de la contactul cu mediul.
Exista multi substituenti ai smantanei, in functie de reteta si de nevoile specifice. Iaurtul este un inlocuitor excelent insa are o consistenta mai scazuta si, ca orice aliment procesat, o valoare nutritiva inferioara.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Castraveti cu smantana
Un aperitiv mai putin obisnuit dar un gust vegetal proaspat, intens, pus in evidenta de cel bogat de smantana.
-
Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate
Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.
-
Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?
Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate.
-
Deserturi de Paste. Pasca traditionala cu smantana
Traditionala pasca speciala pentru desertul de Paste trebuie sa ii incante pe musafirii care va trec pragul in aceasta zi magica. Va propunem un alt fel de pasca, fara branza de vaci si anume una cremoasa - pasca traditionala cu smantana.
-
Ciorba de varza cu afumatura si smantana
O ciorba calda este binevenita in zilele reci de iarna. Asadar, va propunem sa preparati ciorba de varza cu afumatura si smantana.