Cartoful in medicina naturista
Vitamina A, vitamina C, fier, cupru, fosfor, magneziu si lista poate continua. Si daca ne-am obisnuit sa folosim banalul si atat de utilul cartof mai mult in bucatarie, sub diverse forme - cartofii prajiti fiind de departe preferatii - prea putin stim despre beneficiile pe care aceasta leguma pe poate aduce sanatatii. Sub forma de suc proaspat sau cataplasme cu cartofi cruzi, rasi sau taiati felii subtiri (mai rar fierti) sunt neasteptat de eficienti pentru tratarea naturista a unui numar impresionant de afectiuni, unele dintre ele cronice. Si daca nu pot sa inlocuiasca tratamentul medicamentos in cazurile mai grave, nu inseamna ca nu ne putem folosi de aceste solutii traditionale, naturale, ca un adjuvant al solutiilor moderne. Esential este ca pentru oricare varianta sa alegem cartofi sanatosi (nu incoltiti sau cu parti deja stricate) si sa ii spalam de fiecare data foarte bine.
Cataplasme cu cartofi rasi
- cartofii cruzi, rasi marunt si tinuti 5-10 minute la frigider, pot fi folositi cand avem pleoapele inflamate, ochii obositi sau daca avem un salazion (urcior). Cand s-a racit bine cartoful ras se pune intr-un tifon si se pune compresa pe ochiul spalat inainte cu apa calduta si sapun antialergic. Se tine 10-15 minute, intorcandu-se din cand in cand. Ar trebui sa vedeti rezultate in cel mult doua zile.
- astfel de cataplasme cu cartofi cruzi sunt bune si daca avem dureri de cap, mai ales din cauza oboselii. Se taie cativa cartofi sanatosi, fara pete, se rad si se pun intr-un prosop subtire sau intr-un pansament de tifon, care se aplica pe frunte si tample. Se lasa acolo pana cand se usuca, iar tratamentul se repeta de cate ori este necesar, chiar si de mai multe ori pe zi.
- aveti pielea mainilor aspra si crapata? In afara cremelor si tratamentelor din farmacii puteti folosi cativa cartofi mai mari, fierti intr-un litru de apa (fara sare sau orice alt condiment), apoi sfaramati bine in vas, ca pentru pireu. Tineti mainile in apa respectiva pentru 10-15 minute (dupa ce s-a racit suficient), apoi spalati-va cu apa calduta. Dupa cateva "sedinte" pielea va fi mai supla si mai catifelata.
- cartofii rasi, amestecati cu putin ulei si, daca aveti, o lingurita de miere, sunt foarte buni daca aveti arsuri de soare usoare, eczeme superficiale sau zgarieturi ale pielii. Amestecul se pune pe zona cu probleme si se lasa 20-30 de minute sa actioneze.
- in cazul crizelor reumatice pregatiti o cataplasma din cartofi cruzi, taiati felii subtiri, pusi intr-un pansament steril aplicat pe zona dureroasa. Puteti obtine rezultate bune si cu o cataplasma din cartofi fierti in coaja, in apa, taiati apoi felii si pusi inca fierbinti (cat puteti suporta) intr-o fasa de tifon. Se pune pe zona dureroasa si ar trebui sa simtiti o scadere a nivelului de durere.
Sucul de cartofi cruzi
- sucul proaspat de cartofi ar parea la prima vedere inutil pentru sanatate, dar o cura de doua-trei saptamani ar trebui sa reduca frecventa si intensitatea afectiunilor digestive, crizele de ulcer si sa scada aciditatea gastrica. Cu efect diuretic si putand sa linisteasca usor spasmele, sucul se face din cartofi cat mai proaspeti, fara pete, sanatosi, tari. Tuberculii se spala foarte bine (nu se curata), se taie in felii mari si se storc in storcatorul electric. Nu uitati sa indepartati orice parte stricata, daca este cazul. Se bea zilnic o jumatate de pahar sau chiar un pahar. Gustul poate nu va fi prea placut initial (il puteti combina cu suc de morcovi sau de mere) dar in timp va veti obisnui cu acest remediu naturist neasteptat de util. Se recomanda sa folositi cartofi rosii pentru un efect mai rapid.
- sucul poate fi folosit si in curele de slabire, pentru ca inhiba apetitul daca il consumati cu 15-20 de minute inainte de masa. Senzatia de satietate apare mai repede, si veti avea astfel un neasteptat ajutor daca vreti sa scapati de kilogramele in plus.
- putin incalzit, sucul de cartofi poate fi folosit pentru a trata migrenele cronice, band cate un pahar inainte de masa. Puteti adauga suc de morcovi sau mere pentru a face gustul mai suportabil.
- poate fi folosit si pentru a scadea glicemia, dar si ca adjuvant in tratarea afectiunilor respiratorii, in cazul afectiunilor cardiace sau al hipertensiunii.
- consumati suc de cartofi si cartofi fierti in coaja pentru a intarzia cat mai mult efectele imbatranirii, pastrandu-va o piele mai ferma, mai elastica si mai puternica.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Chimenul in medicina naturista
Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Telina in medicina naturista
Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.
-
Ghimbirul in terapiile naturiste
Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.