Calitatile de baza ale uleiului de argan
Arganul (Argania spinosa) este o specie relicta de arbore care creste mai ales in sud-estul Marocului, din samburii caruia se prepara unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Extinse demult in nordul continentului african, exemplarele de argan sunt amenintate astazi cu disparitia, fapt pentru care au intrat oficial sub protectia UNESCO.
Samburii contin aproximativ 50% corp gras, ce poate fi extras prin presare. Compozitia uleiului de argan se aseamana cu cea a uleiului de masline si consta in: 12-13 % acid palmitic, 5-7 % acid stearic, 43-49 % acid oleic, 29-36 % acid linoleic. De asemenea, cu privire la proprietatile si intrebuintarile sale se pot face urmatoarele precizari:
1. Uleiul de argan poseda calitati anti-imbatranire. Marea cantitate de vitamina E si acizi esentiali fac din el un produs apreciat in tratamentele de intretinere a pielii.
2. Prezenta acidului oleic il recomanda persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului. Potrivit unor cercetari recente, o cantitate mica de ulei de argan poate sa reduca considerabil nivelul colesterolului pentru mai mult de o luna.
3. Alti acizi prezenti in uleiul de argan sustin sistemul iminitar si functiile antiinflamatoare ale organismului.
4. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de argan contine steroli. Aceste substante impiedica absorbtia colesterolului in intestine.
5. Uleiul de argan creste concentratia pepsinelor (un tip de enzime) care joaca un rol esential in procesul digestiv.
6. Uleiul de argan este util in afectiunile soldate cu degenerarea articulatiilor si oaselor.
7. De asemenea, se foloseste in bolile reumatice.
8. Uleiul de argan are multe utilizari culinare gratie aromei placute de alune. Acesta este folosit in sosuri si printre cruditatile servite inainte de masa.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Milkshake cu unt de arahide si scortisoara
Un milkshake usor de pregatit acasa, pentru care veti avea nevoie de 2-3 banane bine coapte (tinute la congelator pentru 20 de minute inainte de a fi taiate), unt de arahide cremos, lapte de cocos, putina scortisoara, putina miere sau sirop de artar. Rezultatul? O bautura dulce, aromata, parfumata, perfecta cu putina gheata.
-
Smoothie cu lapte de migdale si unt de arahide
Un smoothie cremos si aromat, bun pentru digestie, un somn mai odihnitor si o stare generala de bine. Mai ales daca va place sa va bucurati de untul de arahide de calitate, intr-un sandvis sau pur si simplu ca o gustare.
-
Salata cu fructe de toamna
Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.
-
Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii
Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.
-
Utilizarea pentru sanatate a uleiului de argan
Uleiul de argan este un produs cosmetic multifunctional. Acesta este folositor pentru piele, par, unghii si ingrijire faciala. Astfel se restabileste prospetimea naturala, la care se adauga un plus de moliciune a pielii si a fetei.