Bucataria uzbeka. Reteta de Lagman
Uzbekistan este una dintre tarile de pe Drumul Matasii si poseda o istorie pe masura. Dincolo de vestigiile istorice care amintesc de vremuri apuse, arta culinara detine un rol important in cadrul a ceea ce astazi numim generic “mostenire culturala”. Bucataria Asiei Centrale si in speta cea uzbeka, face parte din marea bucatarie asiatica, una dintre cele mai vaste si iubite pe plan mondial. Bucataria acestei regiuni este in general bogata in calorii – nu se afla tocmai in deplina armonie cu principiile enuntate de nutritionisti - dar nu este nici de dat la o parte.
Merita incercata macar pentru combinatiile inedite de alimente, daca nu chiar pentru cele comune dar pline de gust. Bucataria nationala din Uzbekistan contine peste 1000 de retete iar numarul acestora se afla in continua crestere gratie maiestriei bucatarilor. In mod traditional, uzbecii sunt mari mancatori de carne, in special de vita, dar in prezent nu lipsesc de pe masa nici preparatele din oaie sau cal (carnati, salam fiert etc).
Printre ingredientele adoptate treptat, dintre care unele abia incepand din secolul al XIX-lea, se numara: morcovul, dovleacul, cartoful si rosiile. Bucataria uzbeka foloseste foarte mult condimente precum chimion, coriandru si ardei iuti uscati. Trebuie stiut ca emblema Asiei centrale in materie de preparate culinare este totusi pilaful. Cel mai popular fel se numeste "plov", si este o mancare facuta din orez cu carne, ulei din seminte de bumbac sau grasime de oaie, legume, condimente, usturoi si gutui.
Alte feluri nationale includ lagman (taitei de casa cu carne de berbec, usturoi si legume), d ighman (supa de carne si aluat) si dymlama (o tocana cu straturi de legume si carne de vita). Lagman se prepara din carne, legume si taitei de casa, foarte lungi. Iata in cateva cuvinte cum trebuie sa procedati: spalati bine carnea (poate fi de miel, pui sau vita) si o taiati in forma de pai. Incingeti ulei intr-o cratita, dupa care puneti carnea la calit. Dupa circa 10 minute, adaugati ceapa, ardeii, morcovii si rosiile.
Aveti libertatea sa utilizati mirodeniile preferate: oregano, busuioc, cimbru etc. Pentru mai mult gust poate fi adaugat si usturoi. Lasati legumele si carnea la inabusit inca 20 de minute. Taiteii se fierb aparte, aluatul fiind preparat doar din apa, sare si faina. In Asia, bucatarii fac taiteii de cativa metri lungime. La final, se servesc taiteii acoperiti cu carne si legume.
Sursa foto: arbuz.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata de fructe cu mere, nuci si struguri
Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.
-
Supa de peste pentru toate varstele
Supa de peste este in general o delicatesa privita cu ochi buni doar de adulti. Tinerii si copiii o ocolesc din cauza oaselor care le dau de furca. Noroc ca cineva s-a gandit si la ei, inventand reteta de mai jos.
-
Tiropitakia, placinta greceasca cu iaurt
Ca bucataria greceasca se distinge prin savoare si prospetime nu este o noutate. Tiropitakia, reteta de placinta cu aluat de iaurt pe care o vom prezenta in continuare constituie o delicioasa dovada.
-
Retete gustoase de paste. Penne siciliene
Bucataria siciliana vine cu o adevarata provocare pentru orice gurmand, surprinzand prin culoare, aroma si gust. O reteta gustoasa, pe care sa o preparati intr-o dupa-amiaza linistita, poate fi reteta de penne siciliene.
-
Castraveti cu telina in saramura
Conservele si muraturile pregatite cu migala in bucataria noastra ne vor incanta in sezonul rece, alaturi de o mancare delicioasa. Asadar, va prezentam o reteta de castraveti cu telina, in saramura.