Bizarele stanci Belogradchik din Muntii Balcanici, Bulgaria
Clinele vestice ale Muntilor Balcanici cuprind pe circa 50 km patrati, formatiuni bizare care fascineaza si intriga locuitorii orasului Belogradchik de sute de ani. Geologic vorbind nu sunt decat roci conglomerate, insa legendele care s-au tesut in jurul lor le incarca cu semnificatii profunde si bineinteles, de ce sa nu o spunem, cu o valoare turistica ridicata.
Pastrand proportiile, exista similitudini clare intre stancile Belogradchik si Babele din Bucegi, dar spre deosebire de monumentele romanesti, cele dintai se pot mandri cu o extindere spatiala superioara si cu o influenta mai mare asupra oamenilor de-a lungul timpului. Culoarea rocilor variaza de la nuanta gri la rosu sau galben, iar dimensiunile formatiunilor, masurate din varf pana la baza, ating chiar 200 de m.
Siluetele zoomorfe si antropomorfe au primit numiri in raport cu ceea ce reprezentau in imaginatia locuitorilor. De aceea, ii veti gasi ca stane de piatra pe protoparintii omenirii, Adam si Eva, ori pe Bendis (Bendida), zeita vechiului popor trac care guverna astrul noptii.
Insa poate cel mai spectaculos este ca marturisirea geologilor pare mai rupta de realitate decat toate legendele inchipuite de oameni. La sfarsitul Paleozoicului, cu mai bine de 230,000,000 de ani in urma, se stratificau in zona roci nisipoase. Mai tarziu peste ele se formeaza o mare, pe fundul careia, tot la scara geologica, se sedimenteaza o insemnata cantitate de nisip, pietris si argila. In timp, materialele s-au sudat iar odata cu retragerea apelor au inceput sa fie modelate de ploaie si vant asa cum le vedem astazi.
Sursa foto: Wikipedia
I. C.
Articole asemănătoare
-
Pestera Izvorul Tausoarelor
Pestera Izvorul Tausoarelor este unul dintre obiectivele speologice consacrate din Carpatii romanesti. Aceasta se deschide in versantul stang al paraului omonim din Muntii Rodnei, la 95- m altitudine, pe teritoriul administrativ al judetului Bistrita-Nasaud.
-
Roua cerului si Rezervatia Tinovu Mohos
Roua cerului (Drosera rotundifolia), unica planta carnivora din Romania se intalneste in turbariile din muntii nostri dar si in nordul Europei, America de Nord, Siberia, Corea, Japonia si Noua Guinee.
-
Parcul National Rodna
Parcul National Rodna se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania.
-
Lacul glaciar Peyto
Lacul glaciar Peyto din Muntii Stancosi Canadieni este una dintre atractiile principale de pe teritoriul Parcului National Banff.
-
Frumuseti naturale din Pakistan
Stim ca pe teritoriul Pakistanului a inflorit cu circa III milenii i. Hr. civilizatia Indusului, si tot de aici s-au raspandit mai tarziu triburile indo-europene. Cuvantul “Pakistan”, in limba Urdu inseamna “pamantul puritatii”, iar asta ar putea fi in legatura si cu tinuturile in care, din timpuri stravechi, natura a fost stapana.