Pestera Izvorul Tausoarelor

Pestera Izvorul Tausoarelor este unul dintre obiectivele speologice consacrate din Carpatii romanesti. Aceasta se deschide in versantul stang al paraului omonim din Muntii Rodnei, la 95- m altitudine, pe teritoriul administrativ al judetului Bistrita-Nasaud. Pestera face parte din complexul carstic Tausoare-Zalion si prezinta o morfogeneza tectonica.  Din pacate, din cauza dificultatii nu a putut fi inclusa in vreun traseu turistic, ramanand doar la dispozitia speologilor profesionisti insarcinati sa-i dezlege o parte din mistere.

Probabil cea mai plastica imagine se poate realiza pe baza acestui subiect facand referire la celebra carte a lui Joules Verne, O calatorie spre centrul pamantului. Aceeasi atmosfera, acelasi spirit de aventura ca in carte ii insoteste si pe cei care au permisiunea sa exploreze pestera. Dezvoltarea sa este de 16.107 metri si are o adancime de aproximativ 460 de metri, ceea ce inseamna cea mai mare diferenta de nivel de pe teritoriul Romaniei. Aceasta pestera dreneaza in subteran cursul epigeu al paraului Izvorul Tausoarelor. Galeriile sunt lungi si in cea mai mare parte inguste, acestea leaga salile mari ale pesterii acesteia tinere si activa, care adaposteste relativ putine foratiuni carstice.

Pestera Izvorul Tausoarelor poate fi socotita pe drept cuvant unica, intrucat ascunde cateva minunatii rare sau chiar nemaintalnite in alte parti ale lumii. Marturie stau in acest sens depozitul fosilifer din Sala Oaselor de Urs, mirabilitul din Sala de Mese, oulofolitele din Galeria gipsului, si, mai cu seama, Bilele de Tausoare, unice, din cate se cunoaste, pe plan mondial. Inca de la descoperirea pesterii de catre invatatorul Leon Barte in anul 1955, pestera a suscitat imaginatia  oamenilor. Unii cred ca ciudatele bile, a caror geneza a ramas nedeslusita, lasa sa se auda din spatele peretilor, in anumite perioade, voci umane. Recent a fost descoperita o cascada de 15 m.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cascada Bigar, desemnata cea mai frumoasa din lume

    Cascada Bigar pare desprinsa dintr-un peisaj tropical, insa dincolo de orice asteptari, se gaseste pe Valea Minisului, in Muntii Aninei.

  • Parcul National Semenic – Cheile Carasului

    Parcul National Semenic – Cheile Carasului cuprinde elemente naturale cu o valoare deosebita si se gaseste in sud-vestul Romaniei. Cele 36,214 ha sunt de mare interes sub aspect fizico-geografic, floristic, hidrologic, geologic si speologic atat pentru cercetatori cat si pentru turisti.

  • Geoparcul Platoul Mehedinti

    Cea mai noua arie protejata a judetului Mehedinti se gaseste la nord de municipiul Drobeta Turnu Severin si a fost declarata la 30 noiembrie 2004.

  • Parcul National Ojcow, Polonia

    Parcul National Ojcow se numara printre obiectivele naturale cele mai bine cotate din apropierea orasului Cracovia, capitala istorica a Poloniei.

  • Baatara, cascada care se pierde intr-o pestera

    Descoperita abia la jumatatea secolului trecut, cascada Baatara constituie una dintre cele mai spectaculoase obiective naturale aflate pe teritoriul Libanului.


Warning: fopen(cache/5b81adc64dafdd079bb11e18a67d6701) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139