Geoparcul Platoul Mehedinti


Cea mai noua arie protejata a judetului Mehedinti se gaseste la nord de municipiul Drobeta Turnu Severin si a fost declarata la 30 noiembrie 2004. Avand o suprafata de 106,50 hectare, si fiind incadrat intre Muntii Mehedinti si Piemontul Getic, Geoparcul Platoul Mehedinti ofera peisaje caracterizate in general prin inaltimi joase.

Sistemul spectaculos de chei, vai si pesteri de varsta jurasica este completat de farmecul padurilor, pajistilor si fanetelor cu fauna rara.  Apele subterane au sapat pesteri de dimensiuni considerabile, precum Topolnita, Epuran, Bulba, Gramei sau Isverna. Pestera Topolnita este un loc foarte cautat de specialisti. Lungimea acesteia de 10.330 metri o claseaza pe pozitia a doua ca marime in Romania si a 17-a in lume.

Ce este cu adevarat special in zona geoparcului este ca relieful imbina caracteristicile de munte cu cele de deal. Astfel, daca din punct de vedere geologic Platoul Mehedinti poate fi asemuit muntilor, din punct de vedere al reliefului (forme, inaltimi joase, culmi netede etc) se aseamana dealurilor.

Pe rocile calcaroase se intalnesc tufarisuri de tip submediteranean formate dintr-un complex de elemente submediteraneene carpato-balcanice si sud-europene: mojdrean, carpinita, corn, scumpie, salba raioasa, nuc, etc. Climatul temperat-continental cu influente mediteraneene favorizeaza conservarea liliacului salbatic ce formeaza adevarate paduri. In zona exista chiar o sarbatoare a liliacului la inceputul lunii mai, cand arborii sunt in floare.

O mare parte a calcarelor din cadrul Podisului si Muntilor Mehedinti sunt despadurite sau acoperite cu paducel, corn, porumbar, scumpie, si ienupar, in  amestec cu fagi izolati.

Ca urmare a originalitatii cadrului natural, in podisul Mehedinti sunt semnalate cele mai dense si variate rezervatii naturale dintr-o unitate geografica de asemenea dimensiuni. Au fost declarate peste 17 rezervatii naturale, printre care se numara: Complexul carstic de la Ponoarele, Padurea cu liliac Ponoarele, Cheile Cosutei, Cornetul Babelor si Cerboanei, Cornetul Baltii, Cornetul si Pestera Topolnitei, Izvorul si stancariile de la Camana, Peretii calcarosi de la Izvoarele Casutei, Pestera Epuran.

O serie de localitati din zona platoului s-au remarcat inca din antichitate prin exploatarea zacamintelor de minereuri neferoase. Exploatarile de minereuri cuprifere din zona Ponoarele – Baia de Arama sunt atestate de pe vremea domnitorului Mircea cel Batran.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata de tofu si conopida cu sos de arahide

    Pentru iubitorii de salate bogate in ingrediente nutritive, avem o reteta speciala si apetisanta: salata de tofu si conopida cu sos de arahide. Tofu de soia este un aliment cu un continut mare de proteine, iar conopida ofera un aport de vitamine si minerale organismului nostru.

  • Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului

    Orice prezentare a Cetatilor Ponorului ar trebui sa fie de prisos, daca nu in intreg spatiul balcanic sau vest european, cel putin intre granitele statului care le cuprind.

  • Desert special pentru Paste. Bezele cu inghetata de cafea

    Un desert special, pe care il puteti prepara de Sarbatoarea Pastelui sunt bezelele cu inghetata de cafea. Aveti nevoie de ingredientele de mai jos:

  • Muntele Roraima, Guiana

    Muntele Roraima se gaseste aproape de hotarele Guianei cu Venezuela si Brazilia si este unul dintre cele mai remarcabile obiective din punct de vedere geologic si biogeografic.

  • Cheile Corcoaiei, Gorj

    Cheile Corcoaiei sau Cheile Corcoaia din Judetul Gorj sunt situate in Muntii Mehedinti, la 44 de kilometri in amonte de Statiunea Baile Herculane si la 200 de metri amonte de Cerna Sat.


Warning: fopen(cache/13063648e41b5f9486fa3ff472108d79) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139