Avantajele folosirii uleiului de susan
Din motive demne de inteles, uleiul de susan a ramas doar apanajul bucatariei traditionale asiatice. In ciuda acestui lucru, nici rafturile magazinelor din Romania nu duc lipsa de acest produs, cunoscut fiind ca reprezinta o caramida temeinica la baza stilului sanatos de viata. Uleiul de susan se distinge prin continutul specific de nutrienti, mostenit direct de la gustoasele seminte din specia Sesamum indicum.
Doua dintre cele mai importante elemente sunt vitamina E si grasimile polinesaturate. Dar mai bine sa detaliem avantajele intrebuintarii sale, fiindca acestea atrag cele mai multe aprecieri. Exista mai multe modalitati in care te poti bucura de calitatile uleiului de susan. Cea mai la indemana ramane alimentatia, iar apoi administrarea externa precum in cazul anumitor afectiuni de piele.
Raportul uneia dintre intalnirile din ultimii ani organizate sub egida “American Heart Association” arata ca hipertensivii au motive serioase sa includa in alimentatie uleiul de susan. Pe scurt, acesta are proprietatea sa le scada tensiunea arteriala. Zincul din ulei intareste oasele iar cuprul alina simptomele artritei reumatoide. De asemenea, calciul pe care il contine ajuta la prevenirea unor multiple probleme de sanatate, cum ar fi migrenele, osteoporoza si cancerul de colon.
In vreme ce multe produse iti tiparesc prematur pe chip trecerea anilor, uleiul de susan are efect opus, facandu-te sa pari mai tanar. Secretul se ascunde in continutul sau bogat de antioxidanti. Antioxidantii blocheaza procesul oxidarii, neutralizand pur si simplu radicalii liberi, insa uneori se intampla ca antioxidantii sa ajunga sa fie oxidati. Din aceasta cauza, trebuie sa ne improspatam constant rezervele de antioxidanti cu ulei de susan, dar si cu fructe si legume.
Uleiul de susan este un ingredient special in multe produse de ingrijire, de la cele care ofera protectie antisolara, pana la cele de curatare a tenului sau cremele de hidratare. Uleiule din seminte de susan are o capacitate unica de a inmuia pielea, parul si chiar buzele. Deoarece uleiurile nu sunt in general recomandate persoanelor cu ten gras, si acesta din susan se pliaza mai bine pe tipurile de ten normal si uscat.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Salata de fructe cu seminte de mac si ulei de susan
O salata in care gustul de fructe exotice il intalneste pe cel de mustar si pe cel de mac, cu fulgi de ceapa si ulei de susan.
-
Salata de morcovi cu susan
O alternativa la salata clasica de morcovi, interesanta prin gustul puternic de susan cu note exotice, dulci.
-
De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?
Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.
-
Calitatile de baza ale uleiului de argan
Arganul (Argania spinosa) este o specie relicta de arbore care creste mai ales in sud-estul Marocului, din samburii caruia se prepara unul dintre cele mai rare uleiuri din lume.
-
Rulouri de peste invelite in seminte de susan
Un preparat rapid si gustos cu care sa ii incantati pe cei dragi la masa este reteta de rulouri de peste invelite in seminte de susan.