De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?
Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.
Ca orice suc natural care pastreza gustul, aroma si vitaminele fructului de origine, uleiul de masline cunoaste minime contraindicatii. Una dintre cele mai importante ar fi ca nu trebuie folosit in mancarurile gatite la flacara.
Putini cunosc sintagma “punct de fum”. Punctul de fum al unei grasimi este acea temperatura la care grasimea incepe sa fumege, modificandu-si ireversibil calitatile.
Uleiul de masline este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate, cu circa 70-80% din totalul de grasimi. Prin depasirea punctului de fumegare situat in jurul temperaturii de 200 grade Celsius, acesta da nastere unor compusi nocivi pentru organism. Uleiul de masline are un punct de ardere(momentul cand “fumega” tigaia) la o temperatura mult mai scazuta comparativ cu alte tipuri de ulei.
A se retine ca in general fiecare ulei vegetal presat la rece trebuie adaptat (in functie de punctul sau de fum) unei anumite metode de gatit. In cazul uleiului de masline, cel mai recomandat este sa fie adaugat crud in salate. De asemenea, il mai poti turna peste legumele pregatite la abur, pe paine sau pizza dupa ce le-ai scos de la cuptor, in piureuri de legume in loc de unt, in sosuri etc.
Prajirea nu este o metoda sanatoasa de gatit, insa daca vrem din cand sa trisam, este bine sa stim cum sa minimizam riscurile. Pentru a reduce temperatura in timpul prajirii adauga apa, supa sau o cantitate mai mare de legume bogate in apa.
Este imperios necesar ca o gospodina sa cunoasca aceste lucruri de o mare importanta in arta culinara, mai ales pentru sanatatea familiei sale. Uleiul de masline extra virgin nu prezinta potential cancerigen prin natura sa, ci numai in momentul cand este pus la prajit.
Sursa foto: oliveoilexcellence.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Legume si fructe bogate in fier
Esential pentru buna functionare a intregului organism, fierul este unul dintre mineralele ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, si daca cele mai bune surse raman cele de origine animala, totusi veti gasi mai multe fructe si legume proaspete cu un continut ridicat de fier. Asa ca in fiecare zi aveti posibilitatea sa preparati o alta reteta, hranitoare si gustoase, cu sau fara carne, dupa gust.
-
Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde
Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.
-
Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos
Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.
-
Masca pentru par uscat cu avocado si ulei de masline
In anotimpul cald, parul nostru are nevoie de ingrijirea necesara pentru a fi matasos si a nu-si pierde din stralucire. De aceea, este bine sa il hraniti prin aplicarea unei masti preparata chiar de dumneavoastra.
-
Masca din avocado pentru un ten foarte fin
Dupa cum bine stim noi suntem cei care trebuie sa avem mare grija de pielea noastra, sa ii dam ceea ce ii este necesar, sa o rasfatam si sa o ajutam sa fie sanatoasa si stralucitoare