Aparitia alergiilor primavara

 Primavara, cu explozia de verdeata si lumina, aduce pentru unii dintre noi si alte lucruri ceva mai neplacute. Ne referim la persoanele cu probleme de respiratie, ce trec printr-un adevarat cosmar, experimentand tot felul de situatii suparatoare: ochi inrositi, nas infundat, stranut, mancarimea pielii si a ochilor, pete rosii pe piele si chiar dureri de cap. Toate acestea reprezinta simptome ale unor alergii, ce apar cu preponderenta in acest anotimp.

Alergiile de primavara, sunt de fapt afectiuni ale organismului, ce se manifesta prin raspunsul sistemului imunitar propriu la contactul organismului cu diversi factori de mediu, ce se constituie in factori alergeni. Uneori simptomele enumerate pot fi insotite de aspecte ceva mai grave precum: senzatie de transpiratie, ingreunarea respiratiei, puls ridicat. 

 

Toate aceste manifestari au la baza cauze de multe ori stiute sau, cel putin, banuite de cei in suferinta. Daca in anumite cazuri, principalii factori sunt poluarea si desigur praful, de cele mai multe ori, rolul major in aparitia acestor stari, il are polenul.

 

Exista cca 40 de tipuri de polen care produc alergii. Arborii si arbustii cei mai bogati in polen sunt:

 

- alunul si arinul, cu perioada de varf intre februarie si martie;

 

- plop, salcie si ulm, cu perioada maxima intre martie si mai;

 

- frasin si mesteacan, in aprilie;

 

- stejar, fag si pin, intre aprilie si mai;

 

- tei in mai si iunie;

 

Gramineele au si ele un rol important in declansarea alergiilor.

 

In cazul aparitiei primelor simptome de alergie, se va incerca identificarea factorului alergen si se va evita expunerea la acel factor. In urma controlului medical, se va incepe tratamentul prescris si se va respecta cu strictete.

 

In cazul afectiunilor usoare sau, dupa respectarea tratamentului in cazul celor severe, se poate incerca si o alta abordare, complet naturista apeland la ceaiuri sau decocturi din plante.

 

Ceaiul de frunze de coacaze sau afine, preparat dintr-o lingurita de frunze la o cana mare de  apa, va avea efect curativ daca se bea timp de 6 luni, in zile alternative (una da, una nu) cu pauza de o saptamana la interval de 30 de zile.

 

Consumul saptamanal de ceapa si hrean, dar in cantitati moderate, ajuta la eliberarea cailor nazale si la usurarea respiratiei.

 

Alte plante care se pot folosi sub forma de infuzii pentru decongestionarea cailor respiratorii sunt: urzica (Urtica herba), musetelul (Chamomilla recutita) si iasomia (Jasmin).

 

Pentru prepararea unei infuzii se va folosi o ligurita de frunze, peste care, intr-un vas de ceramica emailata, se va turna o cana de apa fiarta. Dupa trei minute se strecoara si se arunca frunzele, infuzia fiind gata de a fi folosita. Se vor utiliza ceaiurile in cure individuale, prin rotatie, cate o saptamana fiecare planta.

 

O alternativa la ceaiuri si infuzii, este folosirea aromoterapiei, mai precis a uleiurilor aromate de eucalipt (Eucalyptus globules), menta (Mentha piperita) si rozmarin (Rosmarinus officinalis).

 

Acestea se folosesc pe rand, in tratamente separate pentru fiecare planta aromata in parte. Urmariti cu atentie indicatiile ce insotesc fiecare produs.

 

GradinaMea.ro/V.S. 

 

Articole asemănătoare

  • Cum depasim alergiile de primavara

    Primavara, in ciuda zilelor tot mai bune care se intrevad in blandetea razelor de soare, isi fac simtita prezenta alergiile.

  • Begoniile, plante ideale de primavara-vara

    Faptul ca begoniile se numara printre plantele cel mai usor de crescut se reflecta in popularitatea de care se bucura in fiecare primavara. In functie de soi, Begonia poate avea aspect de tufe cazatoare sau arbusti,

  • Primavara, aducatoare de sanatate trupeasca si echilibru interior

    Primavara, singurul sezon de peste an in care natura biruie si jubileaza, are puterea sa ne schimbe odata cu vremea de afara mohorata pana mai ieri. Schimbarea anotimpurilor a fost dintotdeauna prilej de schimbare interioara, din rau in bine si viceversa.

  • Primavara si iazul din gradina

    Primavara este anotimpul schimbarilor nu numai cat priveste natura si ritmul biologic al plantelor si vietuitoarelor, dar si din perspectiva activitatilor intreprinse. Iazul ar trebui sa fie curatat cel putin o data pe an, desi cel mai bine ar fi de doua ori, toamna si la inceputul primaverii.

  • Simptomele alergiilor de primavara

    Primavara este unul dintre cele mai frumoase anotimpuri, insa si cel care ne da unora dintre noi cele mai mari dureri de cap


Warning: fopen(cache/30f94ca35f50aafa15cb6f04202494af) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139