Primavara si iazul din gradina
Primavara este anotimpul schimbarilor nu numai cat priveste natura si ritmul biologic al plantelor si vietuitoarelor, dar si din perspectiva activitatilor intreprinse. Iazul ar trebui sa fie curatat cel putin o data pe an, desi cel mai bine ar fi de doua ori, toamna si la inceputul primaverii. Intretinerea iazului de gradina, odata cu venirea definitiva a zilelor frumoase, este o activitate frumoasa si grea deopotriva. Si nu ar fi atat de grea sau presarata cu deziluzii, daca regulile ar fi respectate pas cu pas.
Asadar, fiindca e primavara a sosit momentul sa reconsideram amanuntele care fac diferenta dintre un iaz adevarat si unul improvizat. Inlocuirea apei se recomanda odata cu indreptarea vremii. Cantitatea de apa inlocuita trebuie sa fie de pana la 20% din total, daca iazul a fost bine intretinut pe timpul iernii, si de 50% in cazul in care a acumulat frunze si alte resturi.
Apa poate fi schimbata complet doar atunci cand bazinul nu contine peste sau plante. Dupa ce portiunea de apa este eliminata cu o pompa, indepartati pe cat posibil toate frunzele cazute si celelalte resturi organice. Odata ce vremea calda se instaureaza acestea incep sa se descompuna devenind o sursa de boli pentru pesti. In plus, apa capata aspect si miros neplacut.
Tot in timp ce nivelul apei este scazut, verifica piesele de uzura si deteriorare: pompele, filtrele, luminile, tuburile si conexiunile asociate. Daca inlocuirea sau repararea poate fi acum neplacuta, in vara va fi un cosmar cand totul in iaz este in cautarea celor mai bune conditii.
Curata filtrul inainte sa pornesti sistemul de filtrare. De regula mediile de filtrare sunt statute si chiar daca nu sunt statute, si au functionat peste iarna, este bine sa incepi sezonul cu materiale filtrante curate. De asemenea, verifica cantitatea de nitrit, amoniac, nitrati si PH-ul apei.
Primavara este cel mai critic moment din an pentru pestii din iaz, din cauza ca temperatura este cuprinsa intre 8 si 14 grade Celsius iar sistemul lor imunitar este slabit. Crapii au tendinta de a dezradacina plantele pe care le puneti in iaz. Goldfish si Sibinisk sunt cei mai mici pesti care nu vor face rau iazului si plantelor din el. Construiti-le la baza iazului un adapost pentru a-i ferii de pasarile infometate.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Trucuri si idei pentru gradina
Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.
-
Activitatile din gradina in luna noiembrie
Activitatile din gradina nu se sfarsesc o data cu primele frunze cazute, nici macar cu cele din urma care imbraca pamantul.
-
Explozia de culori din GradinaMea
Facand o alegere potrivita in ceea ce priveste plantele ornamentale, gardul viu, arborii si arbustii din gradina
-
Rosii umplute cu carne de pui si orez
Daca va ganditi ce mancaruri sa mai preparati cu rosiile proaspete si coapte din gradina, puteti incerca reteta de rosii umplute cu carne de pui si orez.
-
Lacul artificial din gradina
Asezati un recipient cu apa pe iarba din gradina. Veti fi surprinsi cat de repede se aduna mierlele, vrabiutele sau gazele pentru a-si potoli setea