Afectiuni cauzate de lipsa de vitamine

 Vitaminele sunt substante organice care au rolul de a actiona in calitate de catalizatori in procesele metabolice ale organismului.

Acesti catalizatori nu furnizeaza organismului in mod direct energia sau caloriile de care are nevoie, ei lucrand doar sa asigure o buna functionare a metabolismului.

Procesul de metabolizare se refera la o serie de reactii chimice care efectueaza numeroase functii, cum sunt cele de conversie a grasimilor si a glucidelor in energie, utilizand proteine pentru a repara tesuturile afectate.

Nu este necesar ca femeile care urmeaza o dieta echilibrata sa apeleze la suplimente de vitamine. Acestea sunt indicate pentru administrare femeilor gravide, mamelor care alapteaza, celor care urmeaza un regim hipocaloric sau care consuma cantitati moderate de alcool ori iau anumite tipuri de medicamente.

Lipsa vitaminelor si deficientele provocate:

- vitamina A - vedere slaba pe timp de noapte si piele uscata;

- vitamina B1 (tiamina) - amorteli, furnicaturi, dureri ale extremitatilor, in special la picioare;

- vitamina B2 (riboflavina) - aspect sters al vederii, ulceratii ale cavitatii bucale si buze crapate;

- vitamina B3 (niacina sau acid nicotinic) - slabiciune, diaree, senzatie de arsura pe limba, leziuni la nivelul cavitatii bucale, piele aspra si pierdere in greutate;

- vitamina B6 (piridoxina) - depresie, ameteli, greata si leziuni la nivelul cavitatii bucale;

- vitamina B12 (cianocobalamina) - senzatie de slabiciune, amorteli si furnicaturi la nivelul extremitatilor, dificultati in respiratie;

- vitamina C (acid ascorbic) - hemoragii, gingii umflate sau infectate, sangerari la nivelul pielii, vanatai provocate usor;

- vitamina D (Calciferol) - picioare inclinate, coloana vertebrala deformata;

- acid folic - senzatii de slabiciune, amorteli si furnicaturi ale degetelor, ulceratii si stomatite;

- vitamina K - sangerare;

- acid pantotenic - oboseala, pierdere de coordonare si dureri de cap;

Articole asemănătoare

  • De ce este bine sa mananci nuci cat mai des?

    Crude, folosite in diverse retete de prajituri si nu numai, coapte putin in cuptor, amestecate cu putina miere bio, nucile sunt delicioase, satioase, pline de vitamine, pe scurt una dintre cele mai bune optiuni cand vrem sa mancam ceva bun si mai ales sanatos.

  • Cum puteti folosi uleiul de masline in afara bucatariei

    Cu gustul intens si usor de recunoscut, uleiul de masline de calitate este plin de vitamine si antioxidanti, ajuta la prevenirea mai multor boli si afectiuni cronice, este bun intr-o gama impresionanta de retete diverse.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Cum depinde viata sanatoasa de vitamina B12?

    In fiecare zi organismul nostru are nevoie de vitamine si minerale pentru a functiona corespunzator. Sursa de baza o reprezinta alimentele, care trebuie alese nu doar prin prisma calitatilor gustative si olfactive, ci si a rolului din schema complexa a nutritiei.

  • Ceaiul de catina. Supliment de vitamine

    Catina, miraculosul ginseng romanesc, este o planta din frunzele si fructele careia se obtin medicamente pentru o gama larga de afectiuni.


Warning: fopen(cache/719edd0b1005067eba87c22850e577ca) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139