Adaposturile pentru aricii din gradinile noastre


Aricii nu sunt doar niste animalute dragalase, care sa aduca un plus de farmec in gradina noastra, ci reprezinta si foarte buni ocrotitori ai plantelor impotriva melcilor, dar si ai altor daunatori. Acesta este un motiv suficient de bun pentru a le amenaja vietuitoarelor cu tepi un mini - cartier pentru iarna.

Copiii sunt absolut fascinati si privesc cu incantare, curiozitate si incantare ghemotocii cu bot mic si negru, insa si gradinarii sunt bucurosi atunci cand ii zaresc, deoarece acestia sunt inamicii cei mai mari ai melcilor, ai omizilor si ai altor daunatori ai plantelor.

Se intampla insa deseori ca gradinarii prin ordinea pe care o fac in spatiul verde sa nu le creeze o viata prea usoara aricilor, deoarece acestia fiind niste animale foarte sperioase si timide, au nevoie de cateva frunze sau de cateva crengi intr-un colt sub care sa se poata adaposti si unde sa se poata simti in siguranta.

Aricii sunt activi noaptea, zona lor de "actiune" masurand chiar si pana la 100 ha, atata timp cat nu au niciun obstacol, care sa ii limiteze. Micutele animale prefera gradinile care sunt aproape de natura, colturile mai "salbatice", deci mai putin aranjate de mana omului. Gramezile cu frunze sau cele cu crengute subtiri sunt adaposturile ideale pentru acestia. Aici se pot ascunde si isi pot face linistiti si in siguranta somnul lung care dureaza toata iarna (hibernarea).

Casutele special construite pentru arici reprezinta siguranta de care acestia au nevoie, dar si faptul ca sederea lor in gradina este una de durata. Musafirii cu tepi folosesc aceste adaposturi atat in timpul iernii, dar si in restul anotimpurilor. Aici se simt in siguranta, sunt protejati de eventualele pisici sau pasari rapitoare care le dau tarcoale.

Casutele pentru arici se gasesc in magazinele de specialitate, insa se pot confectiona din lemn, ceramica sau chiar si ciment. In cazul in care va hotarati sa ii construiti personal micutului animal un adapost trebuie sa stiti cateva lucruri de baza: interiorul trebuie sa aiba un spatiu de aproximativ 30 cm, care sa fie bine "captusit" cu frunze sau fan. Intrarea sa nu fie mai mare de 10 cm, altfel exista pericolul ca si alte animale sa patrunda si sa-l atace pe "chirias". Este bine daca partile laterale ale adapostului sunt bine izolate si acoperite cu iarba si pamant, astfel iarna gerul napraznic poate fi tinut afara.

Dupa perioada hibernarii (cea mai indicata este luna mai) este bine ca adapostul sa fie bine curatat cu apa fierbinte si fara detergenti, apoi schimbati frunzele si fanul din interior. "Locatarul" gradinii va va fi recunoscator pentru grija pe care i-o purtati rasplatindu-va prin protejarea plantelor impotriva daunatorii nedoriti.

Surse foto: 1, 2


 

Articole asemănătoare

  • Craitele, plante multicolore de toamna

    In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Bors de praz

    Perfecta pentru o seara friguroasa, reteta de bors de praz este una delicioasa, ce nu trebuie sa lipseasca din meniurile noastre, mai ales daca dorim sa consumam ceva fierbinte.

  • Panselutele - gingase creatii ale naturii

    Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".

  • Broccoli - un aliment sanatos cu calitati curative

    Broccoli este o leguma foarte sanatoasa, care a devenit din ce in ce mai indragita si mai des intalnita in gradinile noastre sau in meniurile pe care le preparam


Warning: fopen(cache/633e036919ec01cc82d1306dc09ec079) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139