Panselutele - gingase creatii ale naturii

Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".

In acest context plantarea semintelor nu este doar un mod de delectare ci o activitate necesara, ce garanteaza in mare masura succesul de mai tarziu.

Dintre toate florile, am ales sa vorbim in cele ce urmeaza despre panselute, unele dintre cele mai gingase creatii ale naturii. Petalele intens colorate si pline de balsam le fac extrem de dorite in randul celor pasionati de gradinarit.

Mirosul lor pare sa fie mai intens dimineata devreme si odata cu sosirea amurgului. Din fericire aceste flori sunt usor de crescut, fie ca ne referim la mediul de afara fie la cel artificial din locuintele noastre.

Daca sunt puse in pamant semintele necesita soluri cu un continut nutritiv bogat, bine drenate si o expunere directa la razele solare. In verile toride au nevoie totusi sa fie protejate in umbra partiala.

Comparativ cu alte specii de plante, panselutele sunt mai rezistente fiind capabile sa faca fata primului inghet daca beneficiaza de lumina suficienta. Cu toate acestea trebuie protejate deoarece repetarea acestui scenariu le poate cauza daune majore. Semintele pot fi sadite si la adapost, in ghiveci, si transferate in gradina indata ce iarna si-a aratat pentru ultima oara coltii.

Daca panselutelor nu le merge bine ar putea fi semn ca nu le asigurati o cantitate suficienta de apa. Udati planta la radacina(nu frunzele acesteia) si adaugati la baza tulpinei material organic pentru a retine mai mult umiditatea.

De cele mai multe ori panselutele nu au probleme cu insectele si bolile, exista insa situatii in care este necesara utilizarea substantelor chimice (insecticidul si fungicidul). 


 
Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Retete de sezon. Supa de pastarnac cu patrunjel

    Nu este nimic nou in legatura cu faptul ca toamna exista o predispozitie generala pentru mancarurile de legume.

  • Plantele carnivore - miracole ale naturii

    Fiind martore la apusa era a dinozaurilor, plantele carnivore constituie adevarate miracole ale naturii. Este suficient sa observi sistemul lor inedit de hranire pentru a dobandi respect pentru micile fosile. Desi le poate induce necunoscatorilor ideea de teama, plantele carnivore sunt cu totul inofensive in relatia cu oamenii.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.

  • Calendarul celor 10 anotimpuri ale naturii

    Cand este vorba de gradinarit si de perioadele in care trebuie sa fie plantate anumite flori, legume sau fructe calendarul

  • De ce isi schimba frunzele culoarea toamna?

    Cu totii admiram spectacolul de culori oferit toamna de frunzele cazatoare ce dau de veste ca iarna se apropie.


Warning: fopen(cache/0d4a2cded36b39d3ceb5a1574808333c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139