Calendarul celor 10 anotimpuri ale naturii
Cand este vorba de gradinarit si de perioadele in care trebuie sa fie plantate anumite flori, legume sau fructe calendarul “clasic” cu cele patru anotimpuri ale lui nu mai este valabil. Impartirea exacta a anului in nici mai mult nici mai putin de zece anotimpuri este posibila cu ajutorul calendarului fenomenologic.
Ce este de fapt un calendar fenomenologic?
Calendarul fenomenologic imparte anul in zece anotimpuri relevante din punct de vedere biologic. Diferenta clara fata de calendarul conventional este intrarea unui nou anotimp intr-un moment diferit decat cel stiut sau asteptat. Aceste momente nu sunt stabilite cu exactitate intr-o anumita data, ci se ghideaza in principiu dupa evolutia naturii la acel moment sau in acea perioada.
Exista astfel trei anotimpuri primavara – momentul in care se sfarseste iarna, primavara timpurie si primavara in adevaratul sens al cuvantului, care este marcata prin inflorirea merilor, castanilor, liliacului, etc – si bineinteles trei anotimpuri care marcheaza perioada verii. Astfel atunci cand apar primele flori de soc inseamna ca ne aflam in prioada verii timpurie. Mijlocul sezonului este marcat prin florile de tei si de primele coacaze coapte, iar in finalul verii – care reprezinta un anotimp in calendarul fenomenologic – putem savura merele coapte ale acestui sezon.
Si lunile de toamna sunt impartite in trei anotimpuri, astfel primele semne ale toamnei timpurii sunt date de fructele coapte ale socului, iar atunci cand se coc primele castane inseamna ca am trecut in cel de-al doilea anotimp. Tot acum frunzele anumitor copaci incep sa prinda felurite culori. Toamna ia sfarsit atunci cand acestea cad si cand vremea devine din ce in ce mai capricioasa.
Conform calendarului fenomenologic, iarna are un singur anotimp. Motivul pentru acest lucru este acela ca in lunile reci de iarna exista foarte putine plante care raman active. O exceptie in acest sens sunt de pilda gutuile.
Calendarul fenomenologic joaca un rol foarte important pentru gradinari, deoarece acestia stiu exact care sunt momentele prielnice sa sadeasca rasadul, sa-l sape, sa culeaga fructele si roadele pamantului si sa se bucure de minunile naturii.
Sursa foto
A.V.
Articole asemănătoare
-
Retete de sezon. Supa de pastarnac cu patrunjel
Nu este nimic nou in legatura cu faptul ca toamna exista o predispozitie generala pentru mancarurile de legume.
-
Plantele carnivore - miracole ale naturii
Fiind martore la apusa era a dinozaurilor, plantele carnivore constituie adevarate miracole ale naturii. Este suficient sa observi sistemul lor inedit de hranire pentru a dobandi respect pentru micile fosile. Desi le poate induce necunoscatorilor ideea de teama, plantele carnivore sunt cu totul inofensive in relatia cu oamenii.
-
Alimentatia celor 5 elemente ale medicinei chinezesti
Alimentatia celor 5 elemente isi are originile in medicina traditionala chinezeasca. Alimentele si mancarurile gatite sunt impartite in categorii in functie de efectul lor termic, insa si dupa gust.
-
Panselutele - gingase creatii ale naturii
Nici nu a sosit iarna si gandul ne zboara la alaiul de flori care o sa se instaleze in gradinile noastre dupa sosirea primaverii. Mai mult decat atat, pentru a fi siguri ca fericitul moment nu va trece la fel de repede ca o adiere usoara de vant multi dintre noi se ingrijesc de acum ca totul sa fie realizat "ca la carte".
-
De ce isi schimba frunzele culoarea toamna?
Cu totii admiram spectacolul de culori oferit toamna de frunzele cazatoare ce dau de veste ca iarna se apropie.