6 unelte indispensabile gradinarului
Orice activitate devine mai usoara si mai frumoasa cand dispunem de uneltele potrivite. Chiar daca varietatea uneltelor de gradina a luat amploare considerabil datorita aparitiei uneltelor electrice, putine dintre ele sunt necesare gradinarului.
Va oferim in continuare cateva sugestii cu privire la cele de care aveti nevoie in aceasta Primavara pentru a atinge performantele dorite.
In primul rand, inainte de a incepe efectiv activitatile de ingrijire a gradinii trebuie sa evaluati atat starea speciilor vegetale, a solului cat si starea de functionalitate a uneltelor intrebuintate in anii anteriori. Deseori din cauza uzurii acestea necesita reparatii sau chiar a fi inlocuite.
Atunci cand se gasesc in stare fizica buna si sunt utilizate corespunzator, uneltele ne ajuta sa evitam durerile musculare care apar de regula dupa efort si de asemenea sa castigam timp pretios.
1. Foarfecile de gradina
In functie de specia vegetala asupra careia dorim sa intervenim si de accesibilitate sunt intrebuintate doua tipuri de foarfece. Pentru inlaturarea frunzelor, tulpinilor subtiri sau a anumitor specii de flori intr-o zona accesibila, aveti nevoie de o foarfeca cu cap scurt, in timp ce pentru a interveni asupra ramurilor aflate la o inaltime mare va este necesara o foarfeca cu coada telescopica. Din motive practice, daca doriti, puteti opta pentru o foarfeca multifunctionala care indeplineste functiile celor comune.
2. Ferastraul
Cand sustinem toaletarea copacilor este cert ca nu avem de inlaturat numai tulpini subtiri ci si unele crengi sau ramuri mai puternice dezvoltate necorespunzator. Pentru aceasta avem nevoie de un simplu ferastrau de mana.
3. Lopata
Este una dintre cele mai utilizate unelte in gradina pe tot parcursul anului. Cu ajutorul acesteia solul este sapat si afanat in profunzime pentru a se imbunatati capacitatea de retinere a apei si pentru a facilita infiltrarea ei pana la radacinile vegetatiei.
4. Cazmaua
Desi este asemanatoare cu lopata din punct de vedere al scopului pe care il are, este mult mai indicata folosirea acesteia in anumite situatii deoarece rezultatul obtinut este superior. Cu lama scurta in forma literei "D" se pot sapa cu usurinta santuri drepte, se pot aerisi straturile superficiale ale solului si se pot taia radacini incomode cu diferite grosimi.
5. Grebla
Aceasta unealta este folositoare preponderent in activitatea de pregatire a gradinii pentru plantare. Cu ajutorul ei sunt indepartate de la suprafata solului frunzele uscate, pietrele sau resturile rezultate in urma masurilor de ingrijire a gradinii. De asemenea cu aceasta se poate nivela pamantul.
6. Sapa
Cei mai multi gradinari apreciaza acest instrument pentru adaptabilitatea sa la cele mai diverse probleme. Majoritatea oamenilor folosesc sapa la indepartarea buruienilor si la pregatirea pamantului pentru plantarea semintelor. Cand achizitionati o astfel de unealta asigurati-va ca este confortabila si usoara.
Numarul uneltelor care va pot folosi este desigur mai ridicat, insa cu ajutorul celor mentionate puteti desfasura aproape orice tip de munca in gradina dumneavoastra.
Intretinerea uneltelor este esentiala pentru a le asigura o functionare buna si o viata indelungata. Spalati-le foarte bine dupa fiecare utilizare si stergeti componentele metalice cu o carpa umezita in putin ulei. Pastrati-le intr-un loc cu cat mai putina umezeala pentru a asigura si data viitoare un randament la fel de bun.
Articole asemănătoare
-
Fructe bogate in fibre pentru o alimentatie echilibrata
Perele sunt dulci si aromate, dar si una dintre cele mai bune surse de fibre, 200 de grame de fruct oferind corpului in jur de 6 grame de fibre. Un desert delicios si mai ales sanatos.
-
Cinci beneficii aduse de uleiul de catina
Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.
-
Recorduri pentru utilaje si unelte de gradina
Cea mai rapida masina de tuns iarba este creatia celor de la Honda, arata ca o masina de curse foarte eleganta, are un motor de 1000 cm cubi, si a atins in teste viteza de 187 kilometri pe ora.
-
Reteta de post: Cartofi umpluti cu ciuperci
Ingrediente: 6 cartofi medii 200 g ciuperci proaspete 1 ceapa
-
6 factori care imbatranesc aspectul pielii
Ar putea fi o falsa impresie insa cand vine vorba de sanatate s-ar parea ca indicatiile de tipul “cum sa redobandim”, sunt mai frecvente decat acelea care ne invata “cum sa nu pierdem”.