Grădina Botanică Macea a Universității de Vest Vasile Goldiș

Grădina Botanică Macea a Universității de Vest "Vasile Goldiș", Arad, cu sediul în Comuna Macea, Judetul Arad, Tel.: 0040 57 280335

Director - Prof. dr. Aurel ARDELEAN

             

Obiectiv de patrimoniu natural, obiectiv științific dar și cultural, Parcul dendrologic și ulterior Grădina Botanică Universitară Macea are o istorie de peste 250 de ani. Întinsă pe o suprafață de 20,5 ha, cuprinzând peste 2.000 unități taxonomice, plantele lemnoase cât și o bogată colecție de plante erbacee, Grădina Botanică este organizată pe sectoare. Cu deosebire după transformarea în Grădină Botanică universitară, sectorul de cercetare științifică, dotat cu laborator, seră și pepinieră, a devenit un obiectiv prioritar. Alături de schimburile de semințe și schimburile dendrologice efectuate cu grădini botanice de pe toate continentele, activitatea științifică desfășurată la Macea face obiectul unor contracte de parteneriat cu universități din străinătate: Universitatea"Koros" din Békéscsaba (Ungaria), Universitatea de Studii din Padova (Italia), Universitatea "Matuj Bela" din Banska Bystrica (Slovacia) etc. Colecție științifică de cert nivel European, Grădina Botanică Macea are și valențe culturale fiind chiar gazda unor manifestări, de nivel național. Statuia poetului național M. Eminescu și busturile a șase poeți ardeleni, aranjamentele dendro-floricole care ilustrează pagini din literatura clasică românească, înnobilează patrimoniul verde al Grădinii.

Află mai multe despre

Articole asemănătoare

  • Gradina Botanica Macea, Arad

    Gradina Botanica Macea a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din judetul Arad desi are o mare importanta in plan stiintific si educativ este din pacate putin cunoscuta.

  • Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca

    Grădina Botanică este o instituție ce aparține Universității Babeș-Bolyai și a fost fondată în 1920 de prof. Alexandru Borza. Se întinde pe o suprafață de peste 140.000 mp, solul său fiind adecvat pentru creșterea plantelor din toată lumea. Colecția sa constă în 10.000 de taxoni cultivați în sere sau în sectoarele exterioare ale grădinii.

  • Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Galați

    În 1990 directorul Muzeului de Științe Naturale din acea perioadă, sugerează Consiliului Județean și apoi Ministerului Culturii fondarea unei noi instituții muzeale cu o structură complexă care să fie adecvată, prin diversitatea patrimoniului, a modalităților de expunere, necesităților și argumentelor pentru a face publicul să conștientizeze importanța conservării naturii prin informare și cunoaștere.

  • Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Al. I. Cuza" Iași

    Grădina Botanică din Iași, prima instituție de acest fel în România, a fost fondată în 1856 de către naturalistul și fizicianul Anastasie Fătu. Grădina Botanică a fost mutată pe amplasamentul actual în 1963 și acoperă o suprafață de circa 100 ha. Tipul de sol, caracteristicile geografice, expoziția, altitudinea sunt extrem de variate și în consecință, potrivit pentru cultivarea a numeroase specii autohtone și exotice.

  • Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice, Jibou

    Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în 1968 ca bază didactică. Grădina ocupă o suprafață de 24 ha pe vestigiile unui vechi parc de agrement din preajma castelului medieval, fostă reședință nobiliară a familiei Wesselényi.


Warning: fopen(cache/6c2b8d9f06ba55e99674d2db1eddb3ff) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139