Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca

Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universității "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Republicii nr. 42, Județul Cluj Tel.: 0040 64 192 152, Fax: 0040 64 431 858, e-mail: grbot@grbot.ubbcluj.ro

Director - Dr. Felician MICLE

             

            Grădina Botanică este o instituție ce aparține Universității Babeș-Bolyai și a fost fondată în 1920 de prof. Alexandru Borza. Se întinde pe o suprafață de peste 140.000 mp, solul său fiind adecvat pentru creșterea plantelor din toată lumea. Colecția sa constă în 10.000 de taxoni cultivați în sere sau în sectoarele exterioare ale grădinii. Grădina Botanică este menită să ajute elevii și studenții în procesul de învățare și studiere a biologiei, să informeze și să educe vizitatorii și, de asemenea, să servească cercetării științifice în biologie. Conservarea diversității plantelor, cu tot ceea ce implică aceasta, a fost una din cele mai importante activități ale Grădinii Botanice pentru mult timp.

Este divizată în cinci sectoare: Ornamental, Fitogeografic, Sistematic, Economic și Medicinal. Grădina Botanică are două grupuri de sere care au peste 3.500 mp și unde cresc plante tropicale și subtropicale, plante care au importanță științifică sau practică. Herbarul Grădinii Botanice are aproximativ 600.000 coli, numărul lor crescând cu mii și mii în fiecare an. Muzeul Grădinii Botanice are o colecție de 6.910 piese și exponate folosite ca material didactic pentru educarea și informarea vizitatorilor. Catalogul de semințe, publicat anual, este trimis la 450 grădini botanice cu care avem schimburi științifice și de material vegetal.  Revista Grădinii Botanice, intitulată "Contribuții Botanice", prezintă lumii întregi activitatea și rezultatele activității științifice ale acesteia.

Eforturile și scopurile Grădinii Botanice din Cluj sunt în prezent de a conserva și de a îmbogăți colecțiile de plante și de a rezolva toate problemele privind conservarea diversității plantelor. Această Grădină este, de asemenea, preocupată să învețe și să educe vizitatorii în spiritul protejării naturii. Obiectivele strategice pentru viitor sunt: schimbarea infrastructurii Grădinii Botanice și compatibilizarea acesteia cu partenerii străini; modernizarea managementului cercetării științifice și relansarea cercetării privind conservarea diversității plantelor in situ și ex situ. În ceea ce privește educația, obiectivul esențial este de a organiza un centru de informare și educare. De asemenea, se intenționează înființarea departamentului de educație al Grădinii Botanice.

Articole asemănătoare

  • Welwitschia mirabilis, o planta relicta din Jurasic

    Welwitschia mirabilis este o planta care creste numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Din cauza conditiilor climatice pe care le indura, este plasata de cercetatori alaturi de cele mai

  • Curatenia de Primavara - din nou in Gradinile Botanice din Bucuresti si Cluj

    Sambata, 29 martie 2008, va avea loc "Curatenia de primavara" in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti si in Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

  • Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Galați

    În 1990 directorul Muzeului de Științe Naturale din acea perioadă, sugerează Consiliului Județean și apoi Ministerului Culturii fondarea unei noi instituții muzeale cu o structură complexă care să fie adecvată, prin diversitatea patrimoniului, a modalităților de expunere, necesităților și argumentelor pentru a face publicul să conștientizeze importanța conservării naturii prin informare și cunoaștere.

  • Grădina Botanică "Anastasie Fătu" a Universității "Al. I. Cuza" Iași

    Grădina Botanică din Iași, prima instituție de acest fel în România, a fost fondată în 1856 de către naturalistul și fizicianul Anastasie Fătu. Grădina Botanică a fost mutată pe amplasamentul actual în 1963 și acoperă o suprafață de circa 100 ha. Tipul de sol, caracteristicile geografice, expoziția, altitudinea sunt extrem de variate și în consecință, potrivit pentru cultivarea a numeroase specii autohtone și exotice.

  • Gradina Botanica a Institutului de Cercetari Biologice, Jibou

    Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în 1968 ca bază didactică. Grădina ocupă o suprafață de 24 ha pe vestigiile unui vechi parc de agrement din preajma castelului medieval, fostă reședință nobiliară a familiei Wesselényi.


Warning: fopen(cache/4d7c565961138b457d5927d24cca7be1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139