Zrazy - un deliciu polonez
Este o rulada cu carne de vita, la care puteti adauga dupa gust legume, muraturi, condimente pentru un gust rustic, picant, sau dimpotriva pastrand aroma de carne aleasa cu grija. O reteta putin mai dificila, dar rezultatul este pe masura efortului.
Ingrediente (pentru sase portii):
1.5 kilograme de carne de vita taiata cat mai subtire, ca pentru snitel,
3 cepe
ulei de masline
2-3 cesti (sau mai mult) de ciuperci tocate marunt, preferabil ciuperci de padure
2 legaturi de marar proaspat, tocate
1 legatura de patrunjel
pesmet
4-5 catei de usturoi
2 linguri de mustar
300-400 grame de bacon, sunca afumata sau kaiser
1-2 ardei rosii grasi, preferabil ardei copti
1 cana de supa de vita
1 lingura boia dulce
1 lingura otel balsamic
1 conserva pasta de rosii
1 ou
Mod de preparare
Pentru umplutura: ceapa se caleste in ulei la foc mediu pana prinde culoare, apoi se adauga ciupercile si se gateste pana compozitia se inmoaie. Puneti jumatate din amestec intr-un vas la racit, apoi adaugati mararul, pesmetul, usturoiul taiat felii sau zdrobit, smantana (optional) si amestecati bine. Puneti si un ou intreg, iar daca amestecul este prea moale puteti presara putin pesmet.
Carnea: se bate foarte bine, fara sa se rupa, se condimenteaza putin cu sare si piper. Luati cate o felie de carne, puneti mustar, o felie de bacon sau afumatura, putin ardei copt sau crud, aproximativ o lingura din amestecul de ceapa, ciuperci si marar si rulati cu grija, la final prindeti cu grija cu o scobitoare sau legati cu atentie cu sfoara. Puteti sa prajiti foarte putin rulourile intr-o tigaie cu unt si un pic de vin, pentru doar cateva minute, pentru un plus de gust.
Sosul: peste cealalta jumatate din mixtura de ceapa si ciuperci puneti pasta de rosii, supa de vita, patrunjelul tocat, boia dulce, otel balsamic si restul de ardei copt. Tineti la foc mic pana incepe sa fiarba si amestecati des, lasand sa se inmoaie ardeiul.
Puneti sosul intr-un vas incapator la foc mediu, si cand incepe sa fiarba puneti rulourile de carne - aveti grija sa fie acoperite de sos - si lasati la gatit cel putin o ora, pana cand carnea de vita se inmoaie, amestecand din cand in cand. La final scoateti pe farfurii rulourile din carne de vita, indepartati sfoara sau scobitorilor si puneti deasupra sosul ramas, pe care il puteti ingrosa cu putina faina. Presarati totul cu marat tocmai marunt si serviti alaturi de garnitura preferata (cartofi, varza, alte legume) si eventual cu o salata de varza rosie sau sfecla rosie.
Foto: polskafoods.com
Articole asemănătoare
-
Punci fara alcool pentru zilele de toamna
O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.
-
Leacuri naturiste cu busuioc
Planta aromatica des folosita in bucatarie pentru notele parfumate pe care le confera preparatelor, transformand o reteta ce altfel ar fi fost banala intr-un deliciu, busuiocul este utilizat si in medicina traditionala pentru a trata si preveni mai multe afectiuni.
-
Cei mai intalniti daunatori la cires
Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purat o lupta destul de anevoioasa.
-
Cartofi noi la cuptor, aromati cu usturoi verde
Un deliciu simplu si sanatos puteti pregati incercand reteta de cartofi noi la cuptor, aromati cu usturoi verde.
-
Delicii de Paste. Chiftelute cu sos de marar
Un deliciu pentru toti cei care adora chiftelutele si pe care il puteti pregati pentru masa de Paste poate fi reteta de chiftelute cu sos de marar.