Cei mai intalniti daunatori la cires
Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purtat o lupta destul de anevoioasa. Ciresul si visinul sunt din pacate arbori vulnerabili la atacul a diversi daunatori din lumea insectelor. Ca atare este esential in prima faza sa ii recunoasteti iar apoi sa ii eradicati cu succes.
Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi) ataca lastarii si frunzele pomului, facandu-le sa se usuce si sa cada. Este un daunator specific, avand ca plante gazda chiar ciresul si visinul. Caderea timpurie a frunzelor, urmata de o scadere drastica a fotosintezei, se va rasfrange in final asupra aparitiei frunctelor. Paduchele negru se elimina prin tratamente specifice.
Tot paduche este considerata insecta Quadraspidiotus perniciosus. Paduchele din san Jose ataca tulpinile, ramurile, frunzele si fruncte, dar se fixeaza mai ales pe ramurile anuale. La pomii afectati de acest periculos daunator zonele infectate se coloreaza initial intr-o nuanta rosiatica, apoi se brunifica. Cu timpul ciresii afectati se usuca incepand de la varf.
Un daunator asemanator cu acarianul rosu este acarianul brun al ciresului (Bryobia rubioculus) care isi indreapta atacul asupra lastarilor tineri plini de seva si a frunzelor. Cel mai insemnat numar de acarieni apar in iunie-iulie, desigur, odata cu cresterea intensa a lastarilor.
Nu in ultimul rand, ciresul poate fi atacat cu urmari destul de grave de cariul scoartei, sau Ruguloscolythus rugulosus, dupa numele stiintific. Daunatorii in stare adulta sapa galerii intre scoarta si lemn, unde depun ouale. Ciresii atacati se opresc din crestere si treptat se usuca.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sapte motive pentru care este bine sa bei cafea
Cei care beau zilnic doua pana la patru cesti de cafea (incadrandu-se astfel in categoria bautorilor moderati ai acestei licori esentiale pentru cei mai multi dintre noi) reduc riscul de a se imbolnavi de inima cu 15-20 la suta.
-
Merele: curiozitati, recorduri, istorie
Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.
-
Macesul, floarea nationala a Romaniei
Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.
-
Peperomia, o planta de succes pentru casa si birou
Avand un aspect interesant si fiind usor de ingrijit, peperomia a devenit o planta destul de populara in domeniul decoratiunilor interioare.
-
Planta paianjen, practica si usor de ingrijit
Desi creste natural in indepartatele tinuturi tropicale, planta paianjen a dovedit o uimitoare putere de adaptare la conditiile altor teritorii. Ba mai mult, a ajuns printre cele mai