Vitamina B5
Ciupercile, conopida si legumele verzi asigura organismului vitamina B5.
Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec "pantoten", ce semnifica "peste tot". In natura, acest acid este omniprezent.
Vitamina B5 este indispensabila activitatii celulare.
Copiii trebuie sa consume intre 3-8 mg, adolescentii si adultii intre 10-15 mg. Studiile recente recomanda chiar 30-50 mg/zi pentru adulti. Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
Surse de vitamina B5
Alimentele ce contin vitamina B5 in cantitati importante sunt: drojdia de bere, organele de vita, cerealele integrale, arahidele, laptisorul de matca, somonul, galbenusul de ou, ciupercile, conopida, legumele verzi.
Vitamina B5 :
- intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul;
- participa la procesele metabolice;
- combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi;
- incetineste imbatranirea.
Tulburari atribuite deficitului de vitamina B5
Carentele de vitamina B5 apar in situatii exceptionale, cand denutritia este considerabila. In cazurile mai usoare, pot aparea simptome precum: stresul, senzatia de oboseala permanenta, insomnie ce alterneaza cu somnolenta, dermatita, greata, hipoglicemie.
Consumului excesiv de vitamina B5 nu determina efecte toxice cunoscute. Chiar atunci cand au fost administrate doze de 10 000 mg/zi nu s-au inregistrat consecinte nefaste. Aceasta nu inseamna ca administrarea vitaminei B5 nu trebuie facuta sub indicatia medicului.
Acidul pantotenic impiedica incaruntirea prematura.
Alcoolicii, cei ce au colesterolul marit si batranii sunt predispusi la deficiente de vitamina B5.
Antibioticele, somniferele, contraceptivele orale, stresul, alcoolul atenueaza proprietatile acidului pantotenic.
Se estimeaza ca alimentatia actuala (produsele alimentare industriale, modul de preparare) reduce din proprietatile vitaminei B5, de aceea hrana naturala este mai indicata.
Noiembrie 2007
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Fructe bogate in vitamina C
Merele sunt unele dintre fructele preferate de cei mici si cei mari deopotriva, gasiti numeroase soiuri in piete si magazine, fiecare cu gustul si aroma sa, si puteti pregati si suc proaspat, gem sau compot, sau le puteti folosi in diverse retete de desert. Savuroase, cu putine calorii, au multa vitamina C si o savoare aparte.
-
Alimentatia. Factor decisiv pentru sanatatea parului
Parul este una dintre podoabe cele mai de pret oferite omului de natura. Insa ca orice lucru supus schimbarii, sub incidenta timpului si a factorilor de mediu, el necesita permanent o atentie speciala. Nu ne referim doar la spalare sau la balsam, ci urmarim un aspect care influenteaza din umbra sanatatea parului.
-
Fructe comestibile neobisnuite. Durian
Durian este un fruct exotic al carui nume indonezian ("spinos") denota perfect starea de fapt. Invelisul protector, alcatuit dintr-o multitudine de varfuri conice, constituie principala caracteristica pentru care
-
Surse naturale pentru Vitamina B5 ( acid pantotenic)
Vitamina B5, denumita si elixirul tineretii, se gaseste din belsug in roadele naturii. Intareste organismul si din fericire este continuta de numeroase plante, fructe si legume autohtone si de cele exotice care sunt usor de gasit pe piata.
-
Porumbul, un aliment sanatos
Porumbul (Zea Mays) este o planta erbacee, care a aparut prima data in Mexic, in urma cu aproximativ 9000 de ani. Mai tarziu, spre sfarsitul secolului XV si inceputul secolului XVI, s-a raspandit in intreaga lume.